Вътрешният министър: Засилваме полицейското присъствие в центъра и някои райони на София

Повече униформени ще патрулират и в парковете, увери главният секретар на МВР

Полиция
Полиция Източник: Zonanews

Предприели сме необходимите действия за гарантиране сигурността и спокойствието на гражданите. Засилваме полицейското присъствие в централната градска част на София и други райони, в които има сборища на лица с различен произход. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов след среща със столичния кмет Васил Терзиев и представители на браншови организации на заведенията. По думите на Стоянов това се налага заради двата инцидента със сбивания в центъра на града, станали през изминалите няколко дни.

 

Държавна агенция за бежанците при МС (ДАБ)
Държавна агенция за бежанците при МС (ДАБ) Източник: Zonanews



Калин Стоянов добави, че се засилва и полицейското присъствие около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, които се охраняват от частна фирма. Министърът отбеляза инициираната от ГЕРБ-СДС и ДПС законодателна промяна в Закона за МВР и Закона за администрацията, която ще даде възможност да се назначат нужните 1264 нови служители в "Гранична полиция" и около 260 полицаи, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване. Той добави, че от МВР са констатирани доста пропуски в центровете в последните месеци и са издадени препоръки.

 

Гранична полиция
Гранична полиция Източник: Facebook

Калин Стоянов посочи още, че през изминалата година няма увеличение на случаите на инциденти с мигранти у нас. Кметът на София Васил Терзиев посочи, че ще се синхронизират действията на Общината и МВР. "Не е въпрос само на мигранти. От доста време има големи струпвания на групи, български младежи и чуждестранни туристи, които нарушават спокойствието на другите, пречат на обществения ред", каза Терзиев. Той добави, че е решено да се засилят патрулите в столицата и да се проверяват въпросните големи групи."Целта ни е хората да усетят, че има ред в този град", посочи кметът.

 

Във връзка с видеонаблюдението в столицата Терзиев коментира, че в София има около 3800 камери, които са интегрирани към системата на МВР. Броят им ще се увеличава, добави той.

 

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, коментира, че браншът иска сигурност за служителите и туристите. "Разбрахме, че тази случка на бул. "Витоша" е битов инцидент и не трябва да се заиграваме с етническата карта, защото живеем в мир в България", добави той. По думите му има мигранти, които може би са агресивни, има българи, които са агресивни, но не можем да сложим всички мигранти под един знаменател, да кажем, че всички те са агресивни и да ги изгоним. Алибегов посочи, че продажбата на наркотици в заведенията е намаляла значително, като по темата е имало срещи с МВР.

 

Главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че освен в централна градска част, ще се увеличи полицейското присъствие и в парковете.

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени