Вяра Тодева се закани: Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение на СОС

Допуснати са съществени процедурни нарушения и тези решения съответно ще трябва да бъдат прегласувани, заяви Тодева

Пресконференция на Вяра Тодева
Пресконференция на Вяра Тодева Източник: Скрийншот/Bulgaria ON AIR

Областният управител на София Вяра Тодева няма да подаде оставка. Това обяви тя на брифинг, след като от ГЕРБ, БСП и ИТН поискаха да се оттегли от поста. Повод за това стана отмяната избора на председатели и заместник-председатели на комисии в общинския парламент от Тодева, с което според политическите партии в местния парламент се блокира работата на "Московска" 33.

 

"Всеки може да ми иска оставката, но няма нито една причина за това. Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело". Това заяви областният управител на София Вяра Тодева, която върна избора на зам.-председатели и комисиите в Столичен общински съвет, съобщи БГНЕС.

 

"Не е спазена процедурата по свикване на заседание за избор на заместник-председатели на СОС и за формиране на състав на постоянните комисии. Допуснати са съществени процедурни нарушения и тези решения съответно ще трябва да бъдат прегласувани", заяви Тодева и подчерта:

"Три месеца имаха време да направят процедурата законосъобразна".

 

Тя уточни, че това не е първото решение, което връща и даде заявка, че областната управа следи всяко решение на местния парламент. Тодева допуска, че някои от съветниците може и да не са били запознати с промените в закона за местната администрация, влезли в сила от 1 февруари.

 

"Имало е множество предложения да бъде прекратено, но това не се е случило. Единственото допустимо е в същото заседание да бъдат избрани заместник-председатели на СОС, а не да се избират председатели на комисии и членове на комисии", отбеляза Тодева.

 

"Считам, че Георги Георгиев, който е бил председател на СОС и е юрист, трябва да държи на закона и като такъв трябва да спазва законовите процедури, подчерта Вяра Тодева във връзка с исканията за нейната оставка, дошли в четвъртък от страна на ГЕРБ-СДС и от БСП".

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени