Вяра Тодева: Все още ходя с охрана, но се надявам скоро да не е необходимо

Припомняме, че в понеделник плочите с надписа на МОЧА в София бяха премахнати

Вяра Тодева
Вяра Тодева Източник: БГНЕС

Все още ходя с охрана, но се надявам скоро да не е необходимо. Бяха множество заплахите, така че авторите не знам дали са известни, тъй като случаят се разследва от МВР. На този етап не се чувствам напълно в безопасност, но се надявам, че когато се намери решение на проблема, нещата ще се успокоят. Това обясни по bTV областният управител на София Вяра Тодева.

 

Охраната ѝ бе назначена заради събитията около демонтирането на МОЧА (т.н. Паметник на съветската армия, бел. ред.) в Княжеската градина. По време на протестите в защита на монумента, Тодева получила множество заплахи.

 

Скеле около МОЧА-паметника на Съветската армия
Скеле около МОЧА-паметника на Съветската армия Източник: Zonanews

Припомняме, че в понеделник плочите с надписа на МОЧА в София бяха премахнати. Как продължава демонтажът?По думите ѝ, Столична община има план и текат подготвителни действия за изливане на плоча, която да предпази паметника от атмосферните условия.

 

"Следва конкурс, който ще бъде обявен от Столична община, за да се реши какво ще има в Княжеската градина", обясни тя. Според твърденията ѝ монумента има много компрометирани плочи.

 

"За момента паметникът няма да бъде ремонтиран, докато не се реши неговата съдба", каза Тодева. Тя потвърди, че демонтираните фигури все още са в село Лозен, където чакат да бъдат реставрирани. "Подготвяме стартиране на обществената поръчка за реставрацията им", добави тя.

Още от "София"

Столичният общински съвет се среща с лекари заради сливането на две болници в София

Предложението беше дадено от общинските съветници от ГЕРБ-СДС с аргументите, че капацитетът на Четвърта градска болница започва да намалява, намаляват и работещите кадри

Прочетете повече прочетете повече

Антон Хекимян към кмета Терзиев: Защо незаконните постройки на яз. "Искър" още не са съборени?

По думите му Васил Терзиев "много добре" е знаел, че от месец и половина тези сгради не се събарят и попита в тази връзка какъв контрол е прилагала Столична община

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени