Йорданка Фандъкова - кмет, какъвто софиянци едва ли скоро ще имат отново

Фандъкова си тръгва след 14 години начело на Столична община, в които София стана истински европейски град

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

След 14 години начело на Столична община кметът Йорданка Фандъкова си тръгва днес. "Благодаря! Това е първата, най-важната и идваща от сърцето ми дума, с която се обръщам към всички вас, гражданите на София. Благодаря ви за доверието! (...) Благодаря ви за подкрепата! (...) Благодаря ви за емоцията! (...) За мен беше чест да мечтаем, да създаваме и да променяме София заедно!".

 

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Facebook

Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в отчета на тези 14 години начело на Столична община (2009-2024). Без съмнение може да се каже, че това е най-ефективният, успешен и креативен кмет, който София е имала. Кмет, какъвто скоро софиянци няма да имат и ще могат от личен опит да разберат точността на думите, че едно нещо се оценява най-добре, когато се загуби. 

 

Софийското метро
Софийското метро Източник: Zonanews

За тези 14 г. е построено 80 % от действащото метро - 42,5 км от общо 52 км. То се използва от над 380 000 души всеки ден, а спестените вредни емисии са 79 хил. тона на година. 88 хил. автомобила по-малко на ден се движат заради метрото. Във всички 47 метростанции има изградени асансьори за хора със затруднения в придвижването. Заедно с метрото са изградени 8 буферни паркинга с 3400 паркоместа. Закупени са 70 нови метровлака и е договорена доставката на още 16. Общата инвестиция в метрото е над 1,8 млрд. лева. 75 % от тях са безвъзмездни средства от ЕС. 

 

Столичен автотранспорт
Столичен автотранспорт Източник: Facebook

Реализирана е на-мащабната програма за модернизация на градския транспорт - обновени са 90 % от автобусите, 100 % от тролеите и 50 % от трамваите. Закупени са 471 нови автобуса, 110 нови тролея и 67 нови трамвая. През 2009 г. София нямаше нито един климатизиран автобус. Днес над 80 % от автобусите са с климатици. Закупени са 126 електробуса и са създадени 18 градски линии с нулеви емисии.

 

Околовръстно шосе-София
Околовръстно шосе-София Източник: Zonanews

Изградени са 39,7 км. от Околовръстното на София. Това са над 14 км. от Южната дъга на околовръстния път от бул. "България" до магистрала "Тракия", 16,5 км от северната скоростна тангента и 8,5 км – западната дъга на околовръстния път. 90% от автобусите на столицата са чисто нови, с климатици, а всички са с видеонаблюдение.

 

Национален дворец на културата (НДК)
Национален дворец на културата (НДК) Източник: Zonanews

Обновени са 4 площада – пл. "България" при НДК, пл. "Славейков", пл. "Гарибалди" и площада пред църквата "Св. Седмочисленици". Изградени са над 30 км нови улици и над 800 нови пешеходни пътеки. Изградени са и подземни паркинги към метрото.

 

Булевард Витоша
Булевард Витоша Източник: Facebook

Залесени общо 33 226 нови дървета в столицата. София се сдоби с три нови парка: "Възраждане" /върху 100 дка площ, заедно със спортни игрища и съоръжения, детски площадки, сух фонтан, амфитеатър със зона за събития, циркова площадка и автоматизирана тоалетна.

 

Парк в София
Парк в София Източник: Facebook

Паркът е първият в София общински аквапарк с 5 открити и един закрит басейн с минерална вода; парк "Баталова воденица" – първият линеен парк по бул. "Македония" между пл. "Македония" и пл. "Руски паметник" с над 182 нови дървета, и първото зелено трамвайно трасе; както и парк "Въртопо" – на площ 8 дка с алейна мрежа, осветление, две детски и една фитнес площадка, парково обзавеждане и асансьор за достъпна среда.

 

Нова детска градина в София
Нова детска градина в София Източник: Facebook

Изградени са 144 нови сгради на детски градини и на 24 училища, 94 нови физкултурни салона към детски градини, реконструирани са 16 съществуващи физкултурни салона. Изградени са и 15 нови плувни басейна към детски градини. За последните години са изградени 133 фитнеса на открито, поставени са 128 маси за тенис, и 101 спортни площадки в кварталите.

 

Детска градина
Детска градина Източник: Facebook

Четири нови музея – Музея за история на София в южното крило на Централна минерална баня, подземния музей под базиликата "Св. София", Триъгълна кула и Археологическа експозиция Антична Сердика. Създаден бе първият регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"; бяха разкрити 5 галерии и 7 сцени на открито, както и 5 филиала на Столичната библиотека.

 

Нов булевард в София
Нов булевард в София Източник: Facebook

И още: 6 кръстовища на две нива, 3 транспортни пробива, работеща инсталация за преработка на битовите отпадъци на София. За 14 години инвестиционната програма на Столична община е увеличена 4,5 пъти.

 

Регионален исторически музей-София
Регионален исторически музей-София Източник: Zonanews

На новия кмет Васил Терзиев Йорданка Фандъкова пожела да продължи промяната и развитието на града. Важното е, че оставих работещ град, каза тя в интервю за NOVA. Йорданка Фандъкова спечели за пръв път изборите за кмет на Столична община на 15 ноември 2009 г., а на 23 ноември положи клетва. Тя е първата жена на този пост и най-дълго управлявалият кмет на София.

 

Реновираният тунел
Реновираният тунел "Люлин" Източник: Facebook

 

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени