Зам.-директорът на СДВР: Над 100 човека са задържани при акцията заради напрежението с мигрантите

Държавната агенция за бежанците да засили контрола над обектите, за които отговаря и да има ясна представа как се изпълнява протокола в тях, заями комисал Мирослав Данаилов

Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР)
Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) Източник: Zonanews

От МВР засилват присъствието на полиция и жандармерия в София, заради няколко случая на сбивания между българи и мигранти в столицата. В събота вечер са извършени проверки на територията на София, задържаните са малко над 100 души, съобщи зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи комисар Мирослав Данаилов пред NOVA. "Повечето са профилактирани и освободени", уточни той.

 

"Беше разпоредено от министъра и проведено незабавно СПО, с цел проверка на мигрантите, които се намират на територията на столицата. Искам да кажа, че ще бъдем безкомпромисни. Установихме, че е необходимо Държавната агенция за бежанците да засили контрола над обектите, за които отговаря и да има ясна представа как се изпълнява протокола в тях", заяви зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи комисар Мирослав Данаилов.

 

"Ще има разположени патрули, съвместно с Жандармерията, на зоните, които е преценено, че са най-уязвими", допълни той.

 

Държавна агенция за бежанците при МС
Държавна агенция за бежанците при МС Източник: Zonanews

Данаилов коментира и трите случая на агресия, които получиха широко разпространение в социалните мрежи и медиите, а и се сдобиха с политически коментари. Първият случай от 6 март е на личностна основа. Две момчета и две момичета, български граждани, влизат в конфликт. Данаилов изрично подчерта, че проблемът не е бил расова основа.

 

Напрежението от центъра за бежанци в "Овча купел" на следващия ден е конфликт помежду арабски граждани, след употреба на алкохол, но е нарушил спокойствието на живущите наоколо.

 

Вторият случай, който отново е на бул. "Витоша" в центъра на София вече се дължи на пропаганда. Нападнати са трима британски граждани от пакистански произход, студенти по медицина у нас. Български граждани, непълнолетни, са нападнали тримата, като са им отнели вещи. Нападателите са установени, но все още не са издирени.

 

Накрая старши комисар Данаилов отново подчерта, че реакцията на случаи на агресия и насилие е работа само на жандармерията.

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени