Започва махането на МОЧА - правителството променя статута на т.н. "Паметник на Съветската армия"

Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът

МОЧА - паметник на окупационната съветска армия
МОЧА - паметник на окупационната съветска армия Източник: Zonanews

Кабинетът се разделя с МОЧА. Паметникът на Съветската армия е напът да отиде в историята или поне с настоящата си локация на пъпа на София в Княжеската градина с решение на кабинета Денков-Габриел. 

 

Ето какво се случва с новия му статут: 

"Кабинетът реши да промени статутът на имот публична държавна собственост в имот частна държавна собственост. Същият се намира в Княжеската градина в София и представлява мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия".

 

Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост". 

 

Махат МОЧА
Махат МОЧА Източник: Пресцентър на МС

Публичната държавна собственост не може да бъде обект на разпореждане и да се придобива по давност. При частната обаче е обратното - и двете действия са възможни. 

 

Според Закона за държавната собственост Министерският съвет може да предоставя имоти - публична държавна собственост, за управление на ведомствата и общините. Имоти - частна държавна собственост, се предоставят за управление на ведомствата и общините от областния управител по местонахождението на имота.

 

МОЧА - паметник на окупационната съветска армия
МОЧА - паметник на окупационната съветска армия Източник: Zonanews

 

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени