Запорираха сметки на "Топлофикация София"

Причината -за това драстично действие са необслужвани задължения

Топлофикация-София ЕАД
Топлофикация-София ЕАД Източник: Zonanews

Министерството на енергетиката и "Булгаргаз" са наложили запор върху всички сметки на "Топлофикация София" заради необслужвани задължения. Причината е дълг от 30 млн. лв. към "Булгаргаз".

 

Въпросът беше повдигнат и в рамките на съвместното заседание на две комисии преди извънредното заседание на СОС за запорираните сметки на градския транспорт. Той не беше основен в заседанието, а тепърва се чака да завърши общото извънредно заседание на СОС.

 

Столичен общински съвет (СОС)
Столичен общински съвет (СОС) Източник: Zonanews

Задълженията са основно към държавните дружества "Български енергиен холдинг" и доставчикът на газ "Булгаргаз". Трупат се с години, а към момента устойчиво решение за намаляването им няма.

 

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Огромният дълг на столичната топлофикация така и няма устойчиво решение, а задълженията към "Булгаргаз" регулярно се изкупуват от БЕХ, за да не изпадне в несъстоятелност общинското дружество. 

 

През април тази година служебното правителство отказа да изкупи 1,6 млрд. лева дългове на "Топлофикация София". Новината идва преди началото на отоплителния сезон. Вчера от общинското дружество заявиха готовност да пуснат парното при необходимост. 

Още от "София"

Последни новини

Най-четени