Блокирано е движението по третокласния път Обручище-Мъдрец. Жители на няколко старозагорски села излязоха на протест

Жители на няколко старозагорски села излязоха на протест. За пореден път те блокират движението по третокласния път Обручище-Мъдре...

Протест на пътя Обручище-Мъдрец
Протест на пътя Обручище-Мъдрец Източник: Скрийншот видео кадър

Жители на няколко старозагорски села излязоха на протест. За пореден път те блокират движението по третокласния път Обручище-Мъдрец. Причината е лошото състояние на пътния участък, на който не е правен ремонт повече от 40 години.

 

През март тази година бившият министър на регионалното развитие Гроздан Караджов обеща да стартират спешни ремонти по пътния участък. Обявен бе и конкурс за изпълнител на ремонта, но той така и не започна.

 

Запълнени са само част от дупките, но има огромно пропадане на надлеза. Пътят е държавна собственост. Трафикът по него е голям. Минават и автобуси с деца. Хората са категорични, че не искат повече да бъдат лъгани.

 

Протестиращи завиха пред NOVA:

"Когато се очаква основен ремонт, не се правят такива дупки - да се запушват с лопатите и да се тъпче с ботушите. Тук се разходва само народна пара. Обръщам се към премиера и президента - да дойде някой от тях тук и да накара тези, дето могат да подпишат, да подписват и да започва ремонтът. Защото ще стане това, което стана и на "Струма", и на "Тракия". 

 

"Идете на моста да видите – един палет с тухли се обърна оня ден и падна долу. Ами ако се обърне и падне долу автобус с хората"?

"Аз съм кмет на съседното село Медникарово - там е още по-зле, защото има насип на Рудник 3 и пластовете мърдат. Единственият скален вулкан в България е до Медникарово и пътят е нацепен и пропаднал. Тук се намират и 3 големи предприятия, минават много тежки камиони".

 

Кметът на Обручище допълни: "Никой не иска да поеме отговорността. Четвърти път хората излизат, само голи обещания, които не се изпълняват". 

Всеки има неприятна история на този път. Засега няма пострадали хора, но от община Гълъбово са зад хората и в този протест.

 

Представител на АПИ, г-жа Калудова, коментира пред NOVA: "Обществени поръчки са проведени за основен ремонт на пътя. Избрани са изпълнители за проектиране, строителство и надзор. Обжалването е преминало, предстои сключване на договорите". Тя обаче не се ангажира с точна дата. "Най-вероятно в най-скоро време", бяха думите ѝ. Пътят ще остане блокиран от протестиращите до 8 часа.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени