Задържаха началничката на РУО-Стара Загора

Разследващите смятат, че е оказван натиск върху директори на учебни заведения да сключват договори за доставка на закуски, канцеларски материали и ремонти, както и да се извършват проверки по фалшиви жалби

Районен и Окръжен съд-Стара Загора, Окръжна и Военно-окръжна прокуратура
Районен и Окръжен съд-Стара Загора, Окръжна и Военно-окръжна прокуратура Източник: Zonanews

Задържана е шефката на Регионалното управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, предаде БНТ. Към момента няма информация за естеството на разследването срещу нея. Известно е само, че то се провежда от ГДБОП и е под наблюдението на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

 

Няколко часа след информацията за задържането от прокуратурата в Стара Загора съобщиха, че в сградата на РУО се извършават процесуално-следствени действия. Събират се доказателства за престъпление от общ характер. Най-малко трима експерти са призовани за свидетели. Райна Калоянова – старши експерт по предучилищно образование, обясни, че служители на ГДБОП са влезли в сградата в началото на работния ден и са връчвали призовки. "Все още не знаем за какво става въпрос. Изнасят се документи. Аз и колегите ми сме призовани за свидетели", каза тя. 

 

Разследващите смятат, че е оказван натиск върху директори на учебни заведения да сключват договори за доставка на закуски, канцеларски материали и ремонти, както и да се извършват проверки по фалшиви жалби. Предполага се, че партньор в престъпната схема е свързан с фирма за доставка на храна.

 

Димитрова бе отстранена през май 2022 г. Тогава самата тя обясни, че е уволнена дисциплинарно във връзка с извършени проверки през януари и с допуснати нарушения на директори на училища, без да разясни какво конкретно има предвид. Година по-късно - през юни 2023 г., тя бе възстановена на поста след обжалване пред Върховния административен съд, който я върна на поста.

 

"Със заповед на министъра на образованието и науката съм възстановена на длъжността, заемана преди уволнението – началник на Регионалното управление на образованието и от днес изпълнявам длъжността. РУО е институция, която работи неспирно. Заварвам работна обстановка с бързи темпове и аз се включвам в нея", каза тогава Татяна Димитрова пред БНР.

 

 

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени