17 от общо 33-те нови електробуса и две зарядни станции са вече в Стара Загора

Доставката на общо 33 електробуса от последно поколение и 18 двойни станции за тяхното зареждане става възможна в рамките на мащабен проект

Електробуси в Стара Загора
Електробуси в Стара Загора Източник: БНР

Първите 17 електробуса и две зарядни станции вече пристигнаха в Стара Загора. Това съобщила за БТА Мирослава Шопова, началник отдел "Европейски програми и международно сътрудничество". Превозните средства от Испания са от най-висок екологичен клас, оборудвани със система за пречистване на въздуха, която създава среда без вируси, микроорганизми, бактерии, микроби, алергени и прахови частици.

 

Последната партида се очаква да пристигне до март-април догодина, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров за Радио Стара Загора. Предвижда се транспортните средства да бъдат пуснати в експлоатация идната пролет. Машините са от най-висок екологичен клас, оборудвани със система за пречистване на въздуха, която създава среда без вируси, микроорганизми, бактерии, микроби, алергени и прахови частици. Електробусите са климатизирани, нископодови, с рампи за колички. Във вътрешното им пространство има обособено място за инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички.

 

Позициите за тях са обозначени и обезопасени. Още едно удобство са USB изводи за зареждане на мобилни устройства в пътническия салон. Поръчаните 12-метрови е-автобуси са с капацитет за превоз на 72 пътници. Оборудвани са с 26 седящи места. Салонът е с три широки врати за по-лесен достъп и бързо придвижване на пътникопотока. Средният пробег е 240 км с едно зареждане.

 

Доставката на общо 33 електробуса от последно поколение и 18 двойни станции за тяхното зареждане става възможна в рамките на мащабен проект. Договорът по изпълнението му възлиза на 53,8 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е близо 45 млн. лева, а останалите 8,8 млн. лева са самоучастие на община Стара Загора. Документът беше подписан през 2019 година, а финансирането осигурено по ОП "Околна среда" през Кохезионния фонд. Проектът трябва да приключи окончателно до август 2023 година.

 

"Новите 33 електрически автобуса са необходими за осигуряване качествено обслужване на новите линии, които се очаква да се създадат вследствие препоръките от новата общинска транспортна схема на града. Тяговата батерия на електрическия автобус е основният източник на енергия, от който зависи работата на всички системи на превозното средство", каза още Шопова.

 

Иновативните возила са в емблематичния зелен цвят. Отвън и отвътре е изобразен още един знаков символ на Стара Загора - цветовете на липата. Предвижда се транспортните средства да бъдат пуснати в експлоатация идната пролет.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени