Аутопсията на Пламен Пенев потвърди, че е задушен от полицаите при ареста

Това са резултатите от аутопсията на Пенев, извършена от трима съдебни медици

Полиция
Полиция Източник: Zonanews

Бившия борец Пламен Пенев, който загина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора, е починал, защото е бил задушен при ареста. Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си е поема въздух и това е довело до смъртта му. Това са резултатите от аутопсията на Пенев, извършена от трима съдебни медици, съобщава "Сега" като се позовава на източници от разследващите.

 

Заключенията на медиците още не са оформени в експертиза, но това е въпрос на дни. Днес и утре трима следователи от Националната следствена служба са в Стара Загора, за да разпитват полицаите, участвали във фаталната акция.

 

Според разпоредбите и вътрешните правила на МВР за преследване на автомобили и задържане на лица, начинът на действие на полицията в Стара Загора е недопустим, тъй като подлага на риск живота не само на преследваните, а и на полицаите и на случайно попаднали на мястото граждани.

 

Директорът на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов не е отговорил дали в колата на починалия Пенев е намерен нож, за какъвто се твърди в сигнала, подаден на тел. 112, станал причина за преследването и задържането му.

 

Часове по-късно МВР обяви, че двама служители от ОДМВР – Стара Загора са временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев.

 

Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР – Стара Загора са разпоредени две проверки. На база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина и бяха образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители.

 

Младшите инспектори от Първо и Второ РУ в Стара Загора ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките. Междувременно бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е адвокат на близките на Пенев, поиска МВР да огласи веднага сигнала на младежите, от който тръгват полицейските действия.

 

Това трябва да стане, за да се разбере истината около случилото се във фаталната нощ, обяви още той пред БНТ. По информация на "Сега" прокуратурата ще изиска от МВР записа.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени