Бойко Борисов от Казанлък: На 6 март ще имаме жена премиер! С Кирил Петков сме като свекървата и тъщата, всеки ден сме в яростна война кой от двамата е по-добър (НА ЖИВО)

Но когато нападнеш с ракети цивилно население, когато тръгнеш да завземаш чужда държава, трябва да имаме едно на ум какво може да се случи и на Балканите. Затова позицията ни е толкова ясна и точна в подкрепа на Украйна", каза Борисов

Бойко Борисов в Казанлък
Бойко Борисов в Казанлък Източник: Скрийншот видео кадър

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Казанлък, където днес се провежда Зимна академия на Жени ГЕРБ. Заедно с него са Мария Габриел, Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова и председателят на Жени ГЕРБ Екатерина Йорданова. Преди бившият премиер да вземе думата с коментар за последните скандали в държавата, говориха Дончев и Габриел.

 

"Разходите за труд растат с 10 % на година. Този, който не може да плаща добри заплати ще загуби работници. И те ще отидат в производство, което може да им осигури много по-големи доходи. Само че държавата трябва да стимулира този процес, но не с административно увеличаване на минималната работна заплата, а чрез стимулиране на производства с голяма добавена стойност", заяви бившият вицепремиер. 

 

Томислав Дончев в Казанлък
Томислав Дончев в Казанлък Източник: Скрийншот видео кадър

"От гледна точка на националната сигурност е мноого важно производителят да бъде тук. Какво ще стане с един ученик, ако цял ден му повтаряте: "Ти си най-тъпия". Ако ние сами се виктимизираме като общество - чували ли сте твърдението, че България не произвеждала нищо. Ако съберете машиностроене, електроника, електротехника, апарат, ще установите, че експортът е пет пъти повече от експорта на жито. При положение, че България е водещ производител на пшеница в Европа. Няма да стане, ако всеки ден си повтаряме, че сме най-тъпите", подчерта Томислав Дончев. 

"Хегел е казал, че ако нещо не познава себе си, то не съществува. Трябва да познаваме икономиката си", добави той.

"Време е България да има много ясен разказ за историите на успеха си, за потенциала и за това в каква посока вървим. България произвежда световен клас продукти и услуги. България не е имала 150 години външно-политическа стратегия. Преди 10 дни имахме конференция, предстоят още две. Идеята ми е България ясно да открои онези области, в които ще има добавена стойност и последователна политика, за да бъдем регионален лидер", заяви вицепремиерът Габриел.

 

Мария Габриел в Казанлък
Мария Габриел в Казанлък Източник: Скрийншот видео кадър

След нея думата взе Борисов и започна с шега към присъстващите дами: "В такава голяма зала с толкова жени няма шанс, Дончев, колкото и да сме готини, те да мълчат толкова дълго време. Това е против тяхната същност". "Ние с Кирил Петков всеки ден се изявяваме. Сигурно във вашите семейства между свекървата и тъщата всеки ден се води яростна война кое е по-добро от двете. Каквото ви интересува, питайте. Тук, за разлика от София, има коледна украса, еленчета, да не попадна под някой елен", заяви лидерът на ГЕРБ в очакване на въпроси от дамите в ГЕРБ.

 

"Какво правихме досега? Ние излизаме, все сме недоволни от нещо. След мен Кирил излезе - същата работа, Христо Иванов - същата работа. А всъщност - нацията не води към Москва, нацията иска Европа, иска Америка, иска Канада, Австралия, Нова Зеландия, това иска огромната част от обществото. Когато ГЕРБ вкара България в Еврозоната, вратата ни се видя много близко. Сега сме пак много близко, но още не е отворена. Тук трябва да похваля Мария, защото тя върши много неща тихо и не самохвално, като някои други, с което самохвалство създават проблеми. И без да правим помпозни, националистични, страховити изказвания, а тихо и точно, поставихме всеки на мястото му. За което, Мария, браво!", каза бившият премиер.

 

На 6 март ще имаме жена премиер, отсече лидерът на ГЕРБ и по този начин отговори на спекулациите относно това дали самият той няма да замени Николай Денков при ротацията. "Завчера с Мария Габриел проведохме разговор с Виктор Орбан. Унгария махна ветото за Украйна. Повярвайте ми, имаме достатъчно авторитет и опит. Да, в България се получи така, че в желанието си да чегъртаме, се самоизчегъртахме всички. Думата "премиер" в България девалвира", констатира Бойко Борисов.

 

И добави:
"Премиерът може да тежи на мястото, когато зад него има мощна парламентарна група. Когато трябва да минеш през няколко кръга от преговори с парии, в които всеки гледа своя интерес, колкото и парадоксално да звучи, аз съм сигурен, че един ден в университетите, ще се разгледа сегашното управление. Но е неповторимо за света. Висша степен на компромис. И нашата партия, и технитe бушуват. Всеки от всеки се пази, из коридорите вървят журналисти, от всяка снимка става "олеле, майко".

 

"В момента, в който австрийците се уверят, че сме надеждната граница, ще кажат ок. Винаги съм се опитвал да заставам на страната на моя опонент - австрийският народ мисли дали българите могат да се стегнат и да ни защитават границата на Шенген. Тиха, твърда, умна, отговорна и към партньорите ни позиция трябва да имаме - такава, каквато беше", коментира още лидерът на ГЕРБ.

 

Млада дама от присъстващите попита Борисов и за мнението му за войната в Украйна. "Времето стана много разделно. Ние като народна партия винаги сме водили една балансирана политика, защото никой народ не ни е бил враг. Навремето знаете какво направи Милошевич с една велика държава като Югославия - гражданска война и къде са сега и те", припомни бившият министър-председател.

 

"Войната в Украйна раздели и света, раздели и България. Ние бяхме държава, която можеше да балансира. Но когато нападнеш с ракети цивилно население, когато тръгнеш да завземаш чужда държава, трябва да имаме едно на ум какво може да се случи и на Балканите. Затова позицията ни е толкова ясна и точна в подкрепа на Украйна", каза Борисов.

 

На нас повече от една сглобка ще ни дойде в повече. Или трябва да си първи, или си последен, втори не е добре, не ми харесва - другото не е важно, отговори той на въпрос ще има ли сглобка в СОС (..) Ние преговорите за тази сглобка ги воехме в парламента, пред гхората. Трудно се разбрахме, но.., заяви още Борисов. 


Когато едно малцинство започне да прави диктат върху мнозинството - нищо добро не се получава. Имаме една от най-хубавите коледни украси, направена е по времето на Фандъкова. Но глас народен-глас Божи. Софиянци избраха еднорози, костенурки. Един ден харчат пари, на другия махат. Хаос, пълен хаос! Ние предупреждавахме, че това ще се случи - в София ще се случи това, което се случи в държавата", подчерта лидерът на ГЕРБ. 

Корнелия Нинова с този акъл е предпоследна ли, къде е там (в социологическите изследвания, бел. ред.), отговори Борисов на въпрос как ще коментира думите на председателя на БСП за банкета на едно от министерствата в "Шератон". 

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени