Бойко Борисов: Тревожи ме казаното от ЕК - че държавните разходи в България излизат извън контрол (НА ЖИВО)

Медиите грижливо прикриват и правят ПР на управляващите

Бойко Борисов на семинар на МГЕРБ в Стара Загора
Бойко Борисов на семинар на МГЕРБ в Стара Загора Източник: Скрийншот/Facebook

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов участва в Академия на МГЕРБ в Стара Загора. Той бе посрещнат емоционално от младежите, които го приветстваха с възгласи: "Бойко!". Лидерът на ГЕРБ засегна една от най-болезнените теми - завишените цени на газа, бензина, тока, парното, хранителните стоки. "Искам да съм загрижен, искам да съм благ. Но вижте - по магистралите няма мантинели, година и нещо - една лъжица асфалт не е сложена. Но уважаемите медии не ходят да снимат", заяви той.

 

"А ни казват, че се заяждаме. Но до този момент 1 кг жито не са купили. Аз не се заяждам. Но това беше страхотен пиар преди няколко месеца", заяви той.  "Направихме много. Двойно увеличение на учителските заплати. Модернизиране на кабинетите в училищата в Стара Загора. Казармите се превърнаха в прекрасни паркове и в центъра на града, Аязмото, нови мостове, булеварди, стадиони, писти, новата спортна зала. 10 млн. преведохме на общината, сега щяхме да я открием. Никога няма да имате спортна зала, ако ГЕРБ не се върне в управлението. Това ви донесе промяната", допълни бившият премиер.

 

Боли ме, че църквите и манастирите изнемогват. Искам да съм благ, но вижте - по магистралите няма мантинели, хората се избиват. Година и нещо - една лъжица асфалт не е сложена. А ни казват, че се заяждаме. Но до този момент 1 кг жито не са купили. Аз не се заяждам. Но това беше страхотен пиар преди няколко месеца, възмутено заяви той.


Бившият премиер припомни за "изчегъртаните" от новото управление експерти и специалисти от ГЕРБ. "По същия начин рушат инфраструктурата, образованието, иновациите. Този втори ешелон като Мартин Дановски ще бъдат нашите министри в следващото ни управление. Те (управляващите, бел. ред.) като виждат всичко това, което сме направили - АМ "Хемус" - го рушат, по същия начин рушат инфраструктурата в образованието, в иновациите. "Алкомет" в Шумен произвежда голяма част от алуминиевото фолио за Европа", разкри Борисов.

 

Пътят до Белград щяхме да го открием до Нова година. Сега е опасен. Най-сложната отсечка - мостът на Драгоман, пробихме скалите. Сега трябваше само да асфалтират и да маркират. И това пропадна. Но да не излезе, че се заяждам. Те вече нищо не могат да направят. Те загубиха година и половина златно време. Сега нищо не могат да направят на тези цени. Когато другите държави бяха затворени заради ковид пандемията, ние строяхме. Те (управляващите, бел. ред.) вече нищо не могат да направят при тези цени, продължи Борисов.

 

Енергийната криза - някои от мерките, които държавата финансира, не са таргетирани. Това означава, че искат да дадат 25 ст. за 50 литра бензин - някаква мярка, която никой не знае как ще стане и кои джобове ще напълни. Грижливо водещите на сутрешните съботно-неделни предавания говорят за "мерките на правителството", но без един въпрос да зададат - как това ще стане . "Таргетиране" означава - да кажеш за бедните какви разходи ще има и как ще ги компенсираш. Не са равни всичките - има бедни, има и богати. На софиянци ще им помогнем с парното, а на тези в крайните квартали, където няма парно, няма да им помагаме. Защо?! Къде е логиката?! Но такива въпроси няма. Това щяло да стане един ден, когато се актуализира бюджетът. Но това не им пречи да говорят за техните мерки, коментира бившият премиер.

 

Това, което ме тревожи много е казаното от ЕК - то не само потвърди моите думи, а грижливо премълчаваните от медиите - държавните разходи в България излизат извън контрол. Казва го ЕК, не Бойко Борисов. Цитирайте ЕК, уважаеми медии, призова лидерът на ГЕРБ. Държавните разходи на България излизат извън контрол - това означава дефицит, ако не се стегнат до септември. Това означава наказателна процедура за България. Това е първият "картон". Другият - рекордните 405 бележки на слабостите на правителството - 57 страници забележки в земеделието, където уважаваният от мен министър госпожа Нинова твърди, че е най-добрият министър, възмути се лидерът на ГЕРБ.
 
Нещо, което също много ме тревожи. Аз съм човек с опит. И помня как тръгна ковид кризата. Тя тръгна с първите случаи в Китай. След това Китай затвори, ние се любувахме не клипчета, в които някои кихне на спирка в Китай и хората се разбягват. И тогава пламна цяла Европа. Започнахме да се надпреварваме да търсим маски, защитни облекла, предупреди бившият министър-председател.
 
Когато управлявахме ние имаше миграционна криза, война в Сирия, на границата на кюрдите и Турция, Либия,арабска пролет, но ние се справихме. Сега всяко нещо се обяснява с война. Тя в коя сфера ни пречи-въглищата нали са наши, миньорите са наши, А тези, които работят в тецовете - пак са си наши. Е кое ги кара да вдигат цената на тока?! Каква война, какви международни пазари, риторично попита Бойко Борисов. 
 
Бояна Манова от МГЕРБ разказа за финансовия натиск, какъвто не са изпитвали никога досега. "Нашето семейство има бизнес от 30 години - никога не е имало такъв натиск и трудности. Пътуваме към Сърбия, Полша, Унгария. На връщане в България какво се оказва - цената на дизела в лева в Полша е 1,96. Връщаме се с един ден разлика в България, цената е 3,33-3,35 лв. Това което се случва не е нормално", каза тя.
 
"При нас няколко стотинки разлика изкарваха протести. А сега да се подиграват тия, че след като направиха 3,50 нафтата, ще ти върнат после 25 стотинки! Какво прави при това положение градският транспорт?! По-лошото - заводи, няма да им казваме имената, щото на другия ден те пращат ГДБОП, НЕК и погребалните агенции накрая", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Ние никога няма да сме реваншисти. Защото това е пагубно за една държава. Има ли гражданска омраза, държавата няма шанс. Но ние нямаше да дадем горивата да мръднат. Така че - ток, газ, горива - в рамките на стотинки можеха да мръднат. А на тия никаква война в Украйна не им пречи. Инфлацията не е вследствие на войната в Украйна, а вследствие на ковид пандемията. Изпуснаха трите компонента-ток, газ и нефт. Оттам тръгна всичко. Преди войната обвиниха МГЕРБ, че е вдигнал цените на горивата", заяви бившият премиер.
 
Ковид кризата разруши моделите за финансиране в Европа. Благодаря на ЕК - тя казва, че България влезе в ковид кризата с много устойчиви финанси. Кой я подготви? Лошият Борисов или лошият Дончев? Ние очаквахме кризата и бяхме подготвени. Не беше ли редно медиите да им припомнят това и днешните управляващи да ни кажат едно "Благодаря". Световният шампион по фалиране на банки Гечев преподава в университета устойчиво развитие и дава акъл. ЕК им казва какви са били финансите в България, той казва, че било лошо. А той световен шампион по фалити, възмутено коментира Борисов.
 
"Докато не се върне ГЕРБ - променен, обновен, да свали инфлацията, да отрегулира системите. План за еврото няма. Някои от партиите в коалицията дори са против това. Актуализация на бюджет с нови заеми. Има два подхода. Те тръгват по днешния - да намаляват ДДС. Те трябва да увеличават доходите. Да не говорим с какви пари ще платят ескадрилата. Те се целят в големи групи хора, които да ангажират чисто предизборно. Те знаят, че дълго време не могат да изкарат. Пази Боже, лош пророк съм, но всичко, каквото съм казал, става - октомври-ноември ще ни връхлети пак пандемията. Щом Китай е в пълен локдаун през лятото, мислете за зимата. Но там има мерки - да отрежат пика, ваксинират. Наесен пак ще има извънредни съвети, милиарди ще се дадат за нови ваксини, пропускаме златно време. Искам да говоря нещо слънчев, хубаво, но не мога. Защото нямат план", предупреди бившият премиер.

"Аз не слушам какво четат, а какво изпускат и казват между редовете. Вчера Лена Бориславова обвърза без да иска Плана за възстановяване с приемането на Република Северна Македония. Тя без да иска го изпусна. Обърнете внимание на това нейно изказване. Какво общо имаше Планът за възстановяване с РСМ? - Нищо. Имаме договор за добросъседство с РСМ – в него е казано всичко. Просто РСМ трябва да изпълнят договора. Изведнъж започнаха да говорят за опозицията - колко е важно да се обединим за тежките решения. Моят съвет е да се обединим как да свалим инфлацията до 7-8%, как да свалим цената на енергоизточниците. Ние имаме формули, няма посредници в нашите сметки, да се обединим около това. Все ще се обединявам по външнополитически теми, нека първо да се обединим за важните за България теми. Нека има КСНС по тема цени, инфлация, ковид", препоръча лидерът на ГЕРБ.

 

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени