Брифинг на МВР и Прокуратурата за катастрофата с автобуса, превозващ сръбски деца: Няма данни за наркотици, или алкохол в кръвта на шофьора

Версиите - грешка на водача или евентуално техническа неизправност на автобуса. Разсейване на водача, към момента била, версия в сферата на спекулациите

Окръжна прокуратура-Ст. Загора
Окръжна прокуратура-Ст. Загора Източник: Zonanews

Димитър Димитров, ОДМВР - Стара Загора, обясни: "Вчера, в 20. 25 беше получен сигнал за пътнотранспортно произшествие с автобус. Веднага на място -  до четвъртата минута, е установено, че сръбски автобус с 48 сръбски граждани , засега по неизяснени обстоятелства, е напуснал пътното платно и е навлязъл вдясно - в пътната канавка.

 

Там в отводнителната канавка е станало произшествието. Към момента имаме информация че 28 граждани са прегледани в Центъра за спешна медицинска помощ. 14 от тях са настанени за лечение. В по-тежко състояние са  три лица".


Като причина за катастрофата, към момента полицията и прокуратурата посочват грешка на водача или евентуално техническа неизправност на автобуса. Шофьорът е  задържан за 24 часа, няма данни за наркотици и алкохол в кръвта му. Автобусът е изтеглен.

 

Случаят се наблюдава от Районна Прокуратура- Стара Загора.  Очаква се повторен оглед на моторното превозно средство. Чакаме да се поставят необходимите материали ще бъде пуснато движението, оповестиха органите на реда. Шофьорът е  задържан, няма данни за наркотици и алкохол в кръвта шофьорът е задържан за 24 ч. Автобусът е изтеглен.

Относно версията, че водачът е бил разсейван - такива твърдения биха били в сферата на спекулациите, бе казано на брифинга. В момента следователи от Националната следствена служба извършват разпит на свидетели - както на очевидци, така и на пострадали, които са в състояние да бъдат разпитани.


Предстои назначаване както на автотехническа експертиза, така и на множество съдебномедицински експертизи, изискване на документи от Република Сърбия за превозното средство и за начина, по който са се придвижвали.

 

Наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура прецени че делото е с фактическата и  правна сложност. И поради тази причина беше изготвено предложение същото да бъде разследвано и водено от следователи от Националната следствена  служба.

Пътуването през нощта при превоз на деца е забранено за българските превозвачи. Тъй като се касае за чуждестранен превозвач, тепърва ще се уточни в хода на разследването как стоят нещата законово в Сърбия.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени