Днес Стара Загора празнува 143 години от повторното освобождение на града

На днешния ден се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. По този повод в храм “Света Троица“ старозагорският митрополит Киприан и храмовото свещеничество отслужиха панахида в памет на загиналите български опълченци, руски воини и мирни граждани.

Панахида в Стара Загора
Панахида в Стара Загора Източник: Община Стара Загора

На днешния ден се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. По този повод в храм “Света Троица“ старозагорският митрополит Киприан и храмовото свещеничество отслужиха панахида в памет на загиналите български опълченци, руски воини и мирни граждани.

В паметното си слово за годишнината Архиереят се обърна към старозагорци със силни и въздействащи думи:

"На 13 януари 2021 година се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877-1878 година. В историята на прекрасния ни град това паметно събитие е Божието благословение за бъднините му.

Тази дата е изкована от героизма на православните ни братя и сестри от Матушка Рус и жертвеността на българската душа, таила и търпяла пет века, за да се докосне до светлината на свободата. Този ден е изкован от хилядите молитви на родните ни сърца, слели се с мъждукащите пламъчета пред малките домашни иконостаси в българските къщи, съхранили духа на рода и чистотата на  копнежите му.

Кръстът е символ на претърпените мъки от нашия Спасител Иисус Христос за спасението на човешкия род. Неговата саможертва на Голгота е пример за любов и мъченичество. Нашият град, народът ни, българската земя познават тъмните нощи на болка и ужаси, на безнадежност, през които преминават с вяра и саможертва. Вярата и мъченичеството  са крилете, с които се издигат над поробители и пепелища. След вековно системно унищожаване от поробители на род и вяра, на памет и самочувствие, народът ни остава победител.

Ясно трябва да осъзнаем, че всеки български мъченик е знак на достойнство. Когато говорим за Стара Загора, аз няма да се уморя да повтарям, че ярък пример за българско достойнство са и хилядите жертви дадени от нашия град. Те минават през огъня на страданията и въпреки раните  и изпепеляващата болка, продължават напред. Никога не трябва да забравяме тези паметни събития и хората, стоящи зад тях.
        
Днес  започва новата история на нашия град, полагат се основите на новото му бъдеще. Днес и ние продължаваме този градеж. От нас зависи да оценим и благодарим на Всемогъщия  Божи Промисъл за милостта да бъдем свободни. Единението ни като народ е важно не само в чувството на благодарност, но и  в отношенията ни в днешния делник на страната ни. Без единение не можем да постигнем нито съществен напредък, нито  позитивни резултати  като народ и нация.
Вярата е тази, която  ни учи на любов, взаимопомощ и диалог. Нека не забравяме,  казаното от св. Йоан Богослов, че Бог е любов. Когато, като вярващи хора, се стремим към Бога, който е в центъра на всичко, дори без да осъзнаваме скъсяваме разстоянията помежду си.
С вяра в Бога да обичаме родината си така, както саможертвено са правили нашите предци. Нека да не мислим, че това в днешното суетно и прагматично време, е невъзможно. За Всемогъщия Бог и за истинската обич прегради  не съществуват. Още повече, че няма  алтернатива,   ако ние на обичаме България, няма кой да я обича!

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪДЕЩЕТО НА СЛЪЧЕВИЯ НИ ГРАД СТАРА ЗАГОРА, ЧИЙТО ОСНОВИ СА СПОЕНИ С КРЪВТА  НА РОДОЛЮБИВИТЕ НИ  ПРЕДЦИ. БОГ ДА ДАДЕ ДУХОВНИ И ФИЗИЧЕСКИ СИЛИ НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА  ПРЕСТОЛНИЯ ГРАД НА СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ, ЗА ДА ВЛАГАТ СЪРЦАТА СИ В БЪДЕЩИТЕ МУ ДЕЛНИЦИ.
              
МАЙКА БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕБЪДВА С БОЖИЯТА БЛАГОДАТ!", каза в словото си владиката.

На службата присъстваха зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова,  представители на общинска администрация и Регионален исторически музей, общински съветници и граждани.

 

Източник: Община Стара Загора

Още от "Стара Загора"

Задържаха началничката на РУО-Стара Загора

Разследващите смятат, че е оказван натиск върху директори на учебни заведения да сключват договори за доставка на закуски, канцеларски материали и ремонти, както и да се извършват проверки по фалшиви жалби

Прочетете повече прочетете повече

Борисов в Стара Загора: Не мога да разбера какъв е този страх за "Лукойл", каква е тази неистова подкрепа, включително П

Помните ли колко ми ядоха ушите за "Балкански поток"! А те сега 3 млрд. лева годишно очакват да получат като обложиха транзита с 20 лв. такса, каза лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени