Двамата висши полицаи от Стара Загора подадоха оставки след фаталната гонка

Роднините на починалия Пламен Пенев обвиняват униформените в насилие

Областна дирекция на МВР-Стара Загора (ОДМВР-Стара Загора)
Областна дирекция на МВР-Стара Загора (ОДМВР-Стара Загора) Източник: Zonanews

Двама висши служители на Областната дирекция на МВР - Стара Загора подадоха оставки заради смъртта на Пламен Пенев при полицейски арест след преследване на 30 декември вечерта, съобщава БНТ.

 

Отстранените началници са зам.-директорът на ОДМВР Стара Загора комисар Пламен Петков, който е изпълнявал функциите на директор в деня на инцидента и шефът на охранителната полиция в града комисар Илиян Илиев.

 

Вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставките по-рано през деня.Стоянов свика извънредно съвещание на директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната.

 

58-годишният мъж загина след полицейско преследване в края на 2023 г. Близките на мъжа обвиниха служителите на МВР, че са превишили правомощията си и са причинили смъртта на Пенев.

 

Аутопсията на Пенев потвърди, че е бил зaдушен при ареста.  Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си е поема въздух, и това е довело до смъртта му. Това са резултатите от аутопсията на Пенев, извършена от трима съдебни медици. 

 

Според разпоредбите и вътрешните правила на МВР за преследване на автомобили и задържане на лица, начинът на действие на полицията в Стара Загора е недопустим, тъй като подлага на риск живота не само на преследваните, а и на полицаите и на случайно попаднали на мястото граждани.

 

МВР обяви, че двама служители от ОДМВР - Стара Загора са временно отстранени от длъжност заради преследването. Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР - Стара Загора са разпоредени две проверки.

Още от "Стара Загора"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: В Стара Загора ще инвестираме в образование и иновации

Бившият министър на образованието и науката в третия кабинет на Бойко Борисов подчерта, че в управленската програма е заявена сериозна финансова подкрепа за училища, професионални гимназии и детски градини

Прочетете повече прочетете повече

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени