Калин Стоянов поиска оставки на висши ръководни служители заради смъртта на Пламен Пенев

Вчера Областната дирекция на полицията в Стара Загора обяви, че двама полицаи са отстранени от длъжност. Става дума за младши инспектори, срещу които са образувани дисциплинарни проверки

Областна дирекция на МВР-Стара Загора (ОДМВР-Стара Загора)
Областна дирекция на МВР-Стара Загора (ОДМВР-Стара Загора) Източник: Zonanews

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора, съобщиха от МВР. Стоянов проведе извънредно съвещание на директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната. Поводът беше инцидентът от миналата година в Стара Загора и действията на полицейските служители при гонка, завършила с фатален край.

 

Вътрешният министър поиска освобождаването на заместник-директора на областната дирекция в Стара Загора, който към момента на събитието е замествал директора и началника на охранителна полиция. МВР и директорите отчетоха пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание.

 

Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол, пише в съобщението на ведомството. Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, категоричен е министър Стоянов.

 

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери. Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

 

Припомняме, че 58-годишният Пламен Пенев загина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора. Според последните информации аутопсията е установила, че е бил задушен при ареста. Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си поема въздух и това е довело до смъртта му.

 

След инцидента беше назначена дисциплинарна проверка на полицаите, участвали в инцидента. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство и назначи съдебномедицинска експертиза. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба в София.

 

Вчера Областната дирекция на полицията в Стара Загора обяви, че двама полицаи са отстранени от длъжност. Става дума за младши инспектори, срещу които са образувани дисциплинарни проверки. При акцията по преследването на починалия Пене има полицаи грубо са погазили служебната дисциплина. Междувременно стана ясно, че починалият след преследването Пламен Пенев е имал психиатрични проблеми и е настаняван принудително в психиатрия.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени