Красимир Вълчев за идеята в ТЕЦ-овете около Стара Загора да се горят боклуци: "Промяната" – глупост след глупост по темата "Марица-изток" Или лобират?

У нас нито Асен Василев, нито министърът на енергетиката са поискали да се запознаят с предложенията на учените

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев Източник: МС

Красимир Вълчев, народен представител от 27-ми МИР Стара Загора, бивш минисътър на образованието
Фейсбук

 

"Продължават импровизациите на "промяната" по темата "Марица-Изток". Предложението за парогазова централа на служебното правителство ще бъде заменено с горене на боклуци. Една глупост ще бъде заменена с друга. Ще затворим мините и ще купуваме нови котли. Ще намалим въглеродния двуокис, но ще тровим района с много други вредни вещества и съединения.
Екип от най-добрите български учени е изготвил завършен анализ и предложения за технологични решения за преходни технологии, които едновременно да намалят емисиите на CO2 и да позволят запазване през следващите поне 15 години производството на енергия от въглища, докато крайните технологии за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници достигнат технологична зрялост и станат по-ефективни.
Преходът към нисковъглеродна енергия е преди всичко технологичен. Затова правителствата на всички развити страни разчитат на научния и експертен потенциал на академичните среди и им възлагат изготвянето на решения за осъществяване на прехода.
У нас нито Асен Василев, нито министърът на енергетиката са поискали да се запознаят с предложенията на учените. Вместо това импровизират. Или, както вероятно ще се окаже, лобират".

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени