Откриха огнище на инфлуенца по птиците в Старозагорска област

В животновъдния обект се отглеждат около 7000 патици от различни възрастови категории

 Вирусът е установен в индустриален обект за патици за гушене в село Малък дол
Вирусът е установен в индустриален обект за патици за гушене в село Малък дол Източник: БАБХ
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в област Стара Загора, съобщават от пресцентъра на агенцията. Вирусът е установен в индустриален обект за патици за гушене в село Малък дол, община Братя Даскалови, област Стара Загора.
 
Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта. В животновъдния обект се отглеждат около 7000 патици от различни възрастови категории.
 
Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от община Братя Даскалови – селата Малък дол, Голям дол, Марково, Верен и Братя Даскалови; и 10-км зона - от област Стара Загора: общ. Братя Даскалови – селата Долно ново село, Малко Дряново,  Найденово, Съединение и  Партизанин, община Чирпан – селата Изворово и Средно градище; от област Пловдив: община Брезово – селата Тюркмен, Чоба и Чехларе.
 
Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на патици и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес.
 
БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени