Премиерът Главчев в Шипка: Тежки са щетите, оперативен щаб работи за преодоляване на последиците от градушките

Премиерът уточни, че Правителствен оперативен щаб работи за преодоляване на последиците от градушките в цялата страна

Димитър Главчев
Димитър Главчев Източник: Zonanews

Специално дойдохме, за да видим точно какъв е размерът на поражденията и да може държавата да реагира бързо. Хората ще получат помощ, зависи от всички апликационни форми, които ще подадат. Призовахме много бързо да стане това, за да може и много бързо да получат помощта. Това заяви премиерът Димитър Главчев, който преди минути посети град Шипка. Това пристигна на място лично да провери щетите от снощната буря в региона.

 

Димитър Главчев в Шипка
Димитър Главчев в Шипка Източник: Пресцентър на МС

"Разгледахме щетите само визуално. Подробности и конкретика ще научим от кмета на град Шипка. Тежки са щетите - има цели покриви, които са компрометирани, санировка също. Здравната служба, която скоро е била санирана и реновирана, днес отново се нуждае от ремонт. Помощта от държавата ще бъде получена от тези, които имат право в най-кратки срокове. Виждате, че реагираме бързо - каквото зависи от държавата, ще го направим в най-бързи етапи", категоричен бе Главчев.

 

Поражения от градушката
Поражения от градушката Източник: Пресцентър на МС

Премиерът уточни, че Правителствен оперативен щаб работи за преодоляване на последиците от градушките в цялата страна. Той ще се оглавява от вътрешния министър Калин Стоянов, а в него влизат министъра на земеделието, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите.

 

Поражения от градушката
Поражения от градушката Източник: Пресцентър на МС

Кметът на град Шипка Василка Панайотова заяви, че населеното място е сред най-пострадалите от градушката. Има щети по почти всички къщи. "За момента 300 домакинства са пуснали молби и декларации за помощи.

 

Очаквам около 600 да подадат, защото почти няма непоразена къща. Много малко са тези, които съвсем наскоро са санирани и нямат по фасадата щети, но в покривната част почти всички имат щети", каза Панайотова.

 

Още от "Стара Загора"

Последни новини

Най-четени