Работещи в "Мини Марица изток" организират блокади на ключови пътища

Протестиращите заявяват, че искат справедлив енергиен преход, който да им гарантира работни места

Протест на работници от ТЕЦ "Марица 3", 16 май 2022 г.
Протест на работници от ТЕЦ "Марица 3", 16 май 2022 г. Източник: Zonanews

Работници и синдикални членове от енергийния комплекс "Марица-изток" блокираха тази сутрин движението в различни точки на област Стара Загора. Блокиран е и изходът към Прохода на републиката при Гурково. Вече се е образувала опашка от автомобили ТИР-ове.

 

Блокиран е и пътят от Стара Загора към магистрала "Тракия" при отбивката за село Загоре. Движението е спряно и в по пътя Гълъбово-Обручище. Блокада има и край село Бъдеще по пътя Стара Загора - Хасково.

 

Международния път Русе - Свиленград също е блокиран, но от работници от ТЕЦ "Брикел", които също смятат, че териториалният план загробва българската енергетика. И Топлофикацията в Русе иска да бъде включена в регионалните планове. Ръководството и работещите в топлофикацията са готови на протести и една част от тях смятат да се отправят с автомобилите си към Дунав мост 2.

 

ТЕЦ
ТЕЦ "Брикел" Източник: МС

Протестиращите заявяват, че искат справедлив енергиен преход, който да им гарантира работни места. Те са против териториалните планове за справедлив преход, които според тях обричат на смърт въгледобивната енергетика и по специално комплекса "Марица-изток" в сегашния им вариант.

 

Според протестиращите миньори плановете предвиждат средства само за соларни и вятърни паркове и батерии, но не и за производства, които осигуряват работни места за близо 20 000 работници, пряко заети в комплекса. Категорични са, че ако плановете се приемат в този вид, протестите ще продължат и ще блокират цялата страна.

 

ТЕЦ
ТЕЦ "Марица изток 2" Източник: Zonanews

Въпросните териториални планове предвиждат именно развитие на проекти и инвестиции в региони с въглищни мини, които трябва да бъдат затворени според плановете за по-чист добив на енергия. Плановете бяха включени като точка от дневния ред на заседанието на Министерски съвет в сряда, но бяха отложени именно заради протеста на синдикатите. Днес предстои ново заседание.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени