Три трансплантации бяха извършени след донорска ситуация в УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД - гр. Стара Загора

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите

Трансплантация
Трансплантация Източник: ИАМН

Трима души получиха шанс за втори живот, след като близките на 43-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи. Донорската ситуация бе реализирана от екип на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД - гр. Стара Загора, с кординатор д-р Георги Арабаджиев.

 

Университетската многопрофилна болница за активно лечение
Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Източник: Zonanews

В резултат на това 40-годишна жена получава шанс за живот, след като екип на Военномедицинска академия, ръководен от проф. Ивелин Такоров извършва поредната успешна чернодробна трансплантация.

 

Военно-медицинска академия (ВМА)
Военно-медицинска академия (ВМА) Източник: Zonanews

В УМБАЛ "Александровска", два медицински екипа от Клиниката по урология, с ръководители проф. д-р Маринчо Георгиев и проф. д-р Красимир Янев трансплантираха бъбреци на двама мъже на 35 и 39 години. По медицински причини други органи не са трансплантирани.

 

УМБАЛ
УМБАЛ "Александровска" Източник: УМБАЛ "Александровска"

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите.

 

Министерството на здравеопазването  и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения.

Още от "Стара Загора"

Живко Тодоров: Подкрепата ни за културните институти ще продължи

Тома Биков, който е зам.-председател на Постоянната комисия по култура и медии в 50-ото Народното събрание, заяви че ГЕРБ – СДС се ангажира с 8-годишна програма за ремонти на базите на културни институти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени