Шестима водачи, шофирали след употреба на алкохол, са установени за седмица в Старозагорско

За периода са проверени 3257 моторни превозни средства и 6372 лица

Областна дирекция на МВР-Стара Загора (ОДМВР-Стара Загора)
Областна дирекция на МВР-Стара Загора (ОДМВР-Стара Загора) Източник: Zonanews

Общо шестима водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, са установени на територията на област Стара Загора в периода от 30 септември до 6 октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция (ОД) на МВР в Стара Загора главен инспектор Димитър Димитров, цитиран от пресцентъра на дирекцията.

 

Четирима от тях са шофирали след употреба на алкохол до 1,2 промила, а двама водачи са управлявали след употреба на алкохол над 1,2 промила. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират четирима водачи, а трима водачи, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества.

 

За периода са проверени 3257 моторни превозни средства и 6372 лица. Установени са били 13 лица, които са управлявали моторни превозни средства с рисково поведение. Четирима са изпреварвали неправилно, осем са установените нарушения от страна на водачи на велосипеди и мотоциклети. Нарушенията на водачи на индивидуални електрически превозни средства са 19, а петима водачи са били санкционирани, че отнемат предимство на пешеходец.

 

Санкционирани са и 12 водачи, използвали мобилен телефон без безжични слушалки, а 16 са шофьорите, глобени за това, че управляват моторни превозни средства на червен сигнал на светофарните уредби. Установени са десет неправоспособни водачи. За седмица са санкционирани и 101 пешеходци, добавиха от полицейската дирекция. 

 

През настоящата седмица се провежда специализирана полицейска операция, част от календара на Roadpol. Акцентът са проверки за ползването на техника, която разсейва водачите. Ще се проверява за ползването на мобилен телефон без безжични слушалки, както и за поставянето на обезопасителни колани на водачи и пътници и използването на каски от водачи и пътници на мотоциклети и мотопеди.

 

От началото на годината до момента на територията на ОД на МВР в Стара Загора 595 водачи са били санкционирани за използване на мобилен телефон, докато управляват МПС, като санкционираните за същото нарушение през цялата 2023 г. са били 448. Санкционирани са и 14 водачи на индивидуални електрически превозни средства, които са говорили по мобилен телефон, докато са управлявали, а за изминалата година санкционираните за същото нарушение са били четирима.

 

За предходната седмица установените нарушения на Закона за движение по пътищата в област Стара Загора бяха 1100. При проверките са били съставени 233 акта и 925 фиша. 

 

Източник: БТА

Още от "Стара Загора"

Последни новини

Най-четени