Спират временно ТЕЦ "Марица 3" заради риск за електроенергийната система

Последните превишения на позволените нива на серен диоксид са регистрирани през уикенда

Протест на работници в ТЕЦ "Марица 3"
Протест на работници в ТЕЦ "Марица 3" Източник: Zonanews

Властите затварят временно ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград заради серия нарушения на екологичните норми. Освен риск за здравето на населението честите нарушения на екологичните норми от страна на централата поставят под риск функционирането на цялата електроенергийна система у нас и могат да доведат дори до спирането на големите инсталации в Маришкия басейн. 

 

Това обявиха на брифинг служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

 

Последните превишения на позволените нива на серен диоксид са регистрирани през уикенда. Екоминистърът припомни, че въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на Европейската комисия (ЕК), която позволява три средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови на годишна база.

 

В периода от петък до събота ТЕЦ "Марица 3" е извършил осем средночасови превишения от 24 позволени общо за всички централи у нас. С регистрираното замърсяване от ТЕЦ-а страната ни вече е достигнала позволените три средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. 

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени