Стара Загора на второ място по БВП след София

Кметът Живко Тодоров държи ниски местните данъци

Стара Загора - център
Стара Загора - център Източник: Zonanews

Област Стара Загора се нарежда на второ място след София по равнище на брутния вътрешен продукт на човек от населението. Според последните данни от статистиката на жител в област Стара Загора се падат по 17 273 лв. от стойностния обем на БВП при 15 615 лева за страната. Регионът е традиционно на челните места и по размера на работната заплата, но тук особеното е, че получаваните пари са разпределени неравномерно - високи заплати в енергетиката и много ниски, например в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Тези тенденции са потвърдени и в най-новото издание на проучването на Института за пазарна икономика за 2020 г. "Регионални профили: показатели за развитие"., като по-голямата част от данните се отнасят за 2019 г, съобщава 24 часа.


Според това изследване най-силните индустриални области в страната са Стара Загора, Враца, София и Габрово. Експертите подчертават, че за Стара Загора това се дължи на големите енергийни компании, най-вече в комплекса "Марица-изток", но през последните години ръстът е сравнително бавен. Макар и по-малки по мащаб, София, Габрово и Стара Загора стоят добре по отношение на преките чуждестранни инвестиции. Процесът на инвестиране в Стара Загора се оценява като среден. Например по показателя брой предприятия на 1 000 души от населението през 2018 г. област Стара Загора отчита 48 при средно за страната 59. По отношение на преките чуждестранни инвестиции в предприятията на човек от населението в Стара Загора се падат 2 937 евро при 3 560 евро средно за България. Според данните на НСИ за 2019 г. в областта е имало 15 371 предприятия, т.е. с 2,4 % повече в сравнение с предишната година. Това минимално увеличение идва от малки фирми. Най-много са микро- предприятията с до 9 души, заети в тях - 14 185, а големите с по над 250 заети - само 35.

 

В тези големи предприятия са и основните инвестиции за миналата година. От държавните мини "Марица-изток", информират за това, че за първи път в над 60-годишната им история при тях са били въведени в експлоатация едновременно два нови роторни багера. След успешно изпълнени гаранционни изпитания те са вече работят в рудник "Трояново-север". Стойността на този проект е 25 848 663 евро. Той се финансира с 50 на сто собствено участие на мините и с още толкова пари - безвъзмездна помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез Международния фонд "Козлодуй". Единият от тези багери - KWK-2000, заменя три стари багера от типа Rs 1200, които са на повече от 50 години. Те ще бъдат изведени от експлоатация и ще бъдат демонтирани, като всички годни за употреба възли ще се използват за резервни части. В същото време в американската ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" инвестираха над 2 млн. лв. в закупуването на нов силов трансформатор - стратегическа резервна част за централата. Трансформаторът е произведен изцяло в България.

 

Последно по-голямо предприятие в областния град бе открито през май 2015 г. - заводът на турската фирма "Стандард профил" за уплътнения на автомобили. Прави впечатление, че има липсата на големи нови инвестиции напоследък, което говори за намалена платежо-способност на населението. В същото време някои от големите старозагорски предприятия, трупали мощ и авторитет през годините, изнесоха централните си офиси в София - например строителната "Трейс" и пивоварната "Загорка". Регионът вече се готви за живот след въглищата. Смята се, че когато и да се случи неизбежната зелена сделка, която заради екологията ще удари комплекса "Марица-изток" с принудителния отказ да се горят нискокачествените местни лигнити, тя ще засегне около 90 хиляди души. Това са не само миньори и енергетици, но и техните семейства от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. 

 

Според кмета Живко Тодоров скоро районът на Пловдив няма да може да приема нови производства и те, естествено, ще се насочат към Стара Загора. "Предпочитаме обаче такива производства, които носят висока добавена стойност, свързаните с най-модерните технологии", категоричен е той. За да посрещне готова подобни фирми, Стара Загора вече строи първата си индустриална зона - "Загоре", на изток от града. Нейните 115 декара са разпределени в 11 имота - между 17 и 4 дка. Първи, които си купиха там терени, са две местни компании. Едната от тях планира да изгради логистична база, другата разширява своята производствена линия с нови модерни машини, за които е нужен по-голям терен. Община Стара Загора планира и разширяването на индустриалната зона "Загоре", и строителството на нова - този път на запад върху терена на бившето летище, което не се използва вече 30 г. Доскоро имаше идея да се строи икономическа зона и близо до село Еленино, но там няма никаква инфраструктура. Община Стара Загора се надява да привлече чужди инвеститори и с това, че от 2012 г. тук не са увеличавани местните данъци и такси. Те са по-ниски от средните за страната. Кметът Живко Тодоров е дал дума, че няма да ги вдига поне до края на мандата си в следващите 3 г.

 

Източник: 24 часа

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени