Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване от фини прахови частици за четвърта поредна година

Регистрираната през 2020 година средногодишна стойност е близо два пъти по-ниско от допустимата средногодишна норма

Заседание на  Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух
Заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух Източник: Община Стара Загора

За четвърта поредна година Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване от фини прахови частици, съобщиха от местната администрация. На проведеното днес заседание на  Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух беше обсъден и приет отчет за изпълнение през 2020 година на мерките за подобряване на качествата на атмосферния въздух. Те са включени в плана за действие на "Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух  (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора с период на действие: 2016-2020 г".


"За четвърта поредна година автоматичната измервателна станция "Зеления клин" отчита нива на замърсителя ФПЧ10, които са значително по-ниски от нормите, както като средногодишна концентрация, така и като брой превишения на средноденонощната норма. Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са достатъчно основание да се приеме, че въздухът в Стара Загора е чист. Независимо от постигнатите добри резултати през последните четири години, за запазване и поддържане на постигнатото, Община Стара Загора предвижда разработване на нова програма, която да бъде с действие от 2021 до 2025 година", обясни ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той допълни, че регистрираната през 2020 година средногодишна стойност е 22.64 микрона на кубичен метър, което е близо два пъти по-ниско от допустимата средногодишна норма.

 

 

Община Стара Загора работи по изпълняване на проект по програма LIFE на ЕС "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с по-екологични такива. Сключен е договор за реализация на проект "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора" по ОПОС. По проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции като вече има избран изпълнител. Предвижда се разширение на честотата на машинно миене на улиците през цялата година. Одобреният отчет от Програмния съвет за изпълнение през 2020 г. на "Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух  (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора" ще бъде внесен за приемане от Общински съвет – Стара Загора.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени