Стартира оценката на първите проекти за енергийна ефективност на жилища в трите най-засегнати въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора

Одобрените проекти ще станат ясни в началото на 2025 г.

Санирани блокове
Санирани блокове Източник: Пресцентър на МРРБ

Общо 329 проектни предложения от 3-те въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, са подадени в системата ИСУН по процедурата за подкрепа на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по Приоритет 4 "Справедлив преход" на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. (ПРР).

 

Получените предложения са от 24 общини в най-засегнатите въглищни региони. Общата им стойност е почти 455,4 млн. лева, което надвишава около 2 пъти бюджета по процедурата – 196,4 млн. лева. Дейностите в проектните предложения трябва да съответстват на приоритетите, включени в одобрените териториални планове за справедлив преход за трите области.

 

С изпълнението им се очаква да бъде намалено потреблението и сметките за ток на домакинствата, на въглеродните емисии чрез внедряване на възобновяеми енергийни източници, отоплителни и климатични инсталации, намаляване на енергийната бедност на най-уязвимите потребители на енергия.

 

След изпълнение на енергоспестяващите мерки многофамилните жилищни сгради в трите региона трябва да постигат клас на енергопотребление "В" или по-висок и да подпомогнат прехода към климатична неутралност в тези региони.

 

Оценката на получените предложения ще се осъществи на два етапа – започва с проверка на административно съответствие и допустимост, следва техническа и финансова оценка, и трябва да приключи през месец януари 2025 г.

 

Освен настоящата процедура по Приоритет 4 на ПРР 2021-2027 г., Управляващият орган на Програмата планира до края на 2024 г. да бъдат обявени следните мерки: за повишаване на квалификацията и преквалификацията, за картографиране на уменията на засегнатите работници в секторите на въгледобива и производството на електроенергия от полезни изкопаеми; за подкрепа на диверсифицирането и адаптирането на фирмите (малки и средни предприятия) в трите региона към икономическия преход и за подкрепа на индустриални и логистични паркове и зони в тях.

 

Планираните допълнителни инвестиции в рамките на ПРР 2021-2027 г., свързани с прехода към зелена енергия и опазване на околната среда в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил са в размер на 2,7 млрд. лева, осигурени по Фонда за справедлив преход.

 

Повече информация за ПРР 2021-2027 и Фонда за справедлив преход, можете да прочетете на сайта на ПРР 2021-2027 г. – www.bgregio.eu и на МРРБ.

Още от "Стара Загора"

Последни новини

Най-четени