ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" - с нов собственик

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е производител на около една десета от тока в България

ТЕЦ КонтурГлобал- Марица изток 3
ТЕЦ КонтурГлобал- Марица изток 3 Източник: Сайт на дружеството

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", производител на около една десета от тока в България, ще има нов собственик. Това е "Бидко" (Cretaceous Bidco), регистрирана в Лондон в края на март 2022 г. компания, косвено притежавана от фондове, на които е съветник американският инвестиционен гигант KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co LP).


Тя купува акциите на "Контурглобал" (ContourGlobal) - сегашният собственик на 73% от дружеството с централа край Стара Загора (останалите 27% са на Националната електрическа компания), на стойност, според която цялата компания със 138 централи в 20 държави се оценява на $6.14 млрд (заедно със задълженията ѝ). Конкретно сделката за придобиването на търгуваната на борсата в Лондон ContourGlobal е за около 1.75 млрд. пунда ($2.14 млрд.), платени в брой.


Бордът на ContourGlobal вече единодушно одобри офертата и препоръча на акционерите да я подкрепят. Съгласие има и от Reservoir Capital Group LLC, най-големият акционер (71.4%) в ContourGlobal. След новината за оферта с премия от 36% спрямо стойността, която акциите имаха ден по-рано, в следобедните часове на вторник акциите на ContourGlobal поскъпнаха с почти 33%.

 

Източник: "Дневник"

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени