ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа

ТЕЦ "Марица Изток 3" бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания "КонтурГлобал", която сключи 15- годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"
ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" Източник: КонтурГлобал

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" - една от двете т.нар. американски централи, спира временно работа от днес, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дългосрочният й договор с Националната електрическа компания за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени. Централата вече ще трябва да продава на свободния пазар, но в момента цените на него не са изгодни.

 

"Спирането е временно, на този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри", обясни изпълнителният директор Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.

 

ТЕЦ "Марица Изток 3" бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания "КонтурГлобал", която сключи 15- годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 г. "КонтурГлобал" продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в "Юнайтед груп" - собственикът на "Виваком".

 

Работата на централата вече минава на търговски принцип - когато има добри цени ще работи, а когато няма добри цени, няма да работи, обясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи само в дните, когато борсовата цена на тока надхвърля разходите за производството му. Себестойността на произведената от ТЕЦ "Марица Изток 3" електроенергия е 125 евро (245 лв.) на MWh - далеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам.

 

В последните дни преди изтичане на договора с НЕК в експлоатация е бил само един от блоковете, но от днес и той спира. "Основният проблем е, че цената на газа е много ниска и затова произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента", каза още изпълнителният директор на централата. В частния ТЕЦ са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват програми за тяхната преквалификация в други дейости.

 

Централата е заявила няколко амбициозни проекта, които търсят финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост за над 1.3 млрд. лв. Сред тях са фотоволтаични централи с батерии за съхранение, инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия.

 

Изпълнителният директор Васил Щонов е обявил, че собствениците на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" имат намерение централата да оперира поне още няколко години като това ще зависи от три неща – какви решения ще вземе държавата, промяна на цената на балансиращата енергия, както и цената на въглищата.

 

Миньорите и енергетиците в ТЕЦ "Марица Изток 2" обявиха тези дни, че са готови отново да излязат на протести, защото никой не им обяснява какво ще се случи с техните работни места. Според синдикатите не се предприемат никакви действия по споразумението с правителството за продължаване на работата на въглищната енергетика до 2038 г., макар да са наясно, че това няма как да се случи, след като няма кой да купува въглищата. 

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени