Желязков: Днес е ден за памет, благодарност и национална гордост

Желязков посочи, че това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци

Председателят на НС Росен Желязков
Председателят на НС Росен Желязков Източник: Zonanews

"Тази земя е символ на стремежа за свобода, за единство, и е символ на нашата национална гордост. Тази земя днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България". Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в словото си на връх Шипка по повод националния празник.

Желязков посочи, че това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. "Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус", посочи Желязков.

Той каза, че се навършват 146 години от онзи паметен ден, когато след многовековно османско робство България е освободена.

"Няма друго място, което така символно да олицетворява националната гордост, националния идеал, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето отечество, от този връх. Този връх висок е, този връх са българските Термопили, този връх изчиства срама от челото на България", заяви председателят на парламента.

"Днес е празник, в който трябва да отдадем почит и заслужена памет към всички, които са отдали живота си за това България да е свободна, независима, обединена”. Това заяви по-рано в град Шипка председателят на Народното събрание.

"На този ден празнуваме реализацията на националния идеал за възстановяване на българската държавност и суверенитет, в онези граници, в които поколения наред са имали своите въжделения, мечти, попарени по-късно, но дали всички предпоставки за борба за Съединението, националната ни независимост, днес е ден на памет”, заяви Желязков.

Той отдаде почит към българските опълченци, всички руси, румънци, беларуси, украинци, финладци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. "Днес не е ден за политически спекулации, днес е ден за памет, благодарност и национална гордост”, каза още председателят на НС.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени