Десислава Танева разговаря със земеделски производители в Търговище

Общият бюджет на четири мерки, насочени към бизнеса в земеделието, е над 450 млн. евро

Десислава Танева в Търговище
Десислава Танева в Търговище Източник: ПП ГЕРБ

През последните четири години земеделските производители в област Търговище са подкрепени с 256 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща  със земеделски производители в района. В срещата участие взе и водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 28-МИР Търговище и министър на енергетиката Теменужка Петкова и кандидати за народни представители. Танева съобщи, че общата стойност на договорираните средства за област Търговище, по общински и частни проекти от ПРСР 2014-2020 г., са в размер на 35 млн. лева. На срещата тя изтъкна, че през последните 4 години правителството е изпълнило всички ангажименти, които е поело към земеделските стопани.

 

Министър Танева подчерта, че една от целите на ГЕРБ, която е започнала още  в този мандат, е пълното възстановяване и рехабилитация на мрежата на напоителните системи в страната. "Напоителни системи е бенефициент по подмярка 4.3, която предвижда възстановяване, реконструкция и модернизация на съществуващата  инфраструктура за напояване и отводняване на земеделските земи. В Националния план за възстановяване на България са включени дейности по възстановяване на хидромелиоративната структура на 265 обекта в страната. С изпълнението на предвидените дейности в Североизточна и Северноцентрална България ще се създаде възможност площите за напояване да се увеличат 11 пъти", обясни тя.


По думите й, тази година са планирани общо 8 приема по ПРСР 2014-2020 г. Най-атрактивните са по подмерките 4.1 и 4.2, които ще стартират през април и ще бъдат отворени за по три месеца, както и подмерките 6.1 и 6.3, които ще стартират през есента. "Общият бюджет на тези четири мерки, насочени към бизнеса в земеделието, е над 450 млн. евро. В началото на другата седмица предстои да бъдат качено насоките за кандидатстване по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства", допълни министър Танева. Тя припомни, че точкуването по подмерките е съобразено с изискванията на ЕК за опазване на околна среда, дигитализация и цифровизация на земеделските стопанства.

 

Десислава Танева на среща със земеделски производители

 

Още от "Търговище"

Пуснаха под домашен арест кмета на Омуртаг

Ешрефов е привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по служба

Прочетете повече прочетете повече

От Търговище Борисов определи предстоящата ротация на правителството като "скачване с орбитална станция"

"Грешка ще е да се бойкотира австрийският бизнес в България", заяви Борисов по повод изказване на председателя на АИК в България Васил Велев по темата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени