Криминалисти разкриха високотехнологична наркооранжерия в Търговище

Действията им започнали преди повече от месец след получена информация

Оранжерия за марихуана
Оранжерия за марихуана Източник: БНТ

Високотехнологична наркооранжерия е разкрита при спецакция на криминалисти от ГД "Национална полиция, ОДМВР-Шумен и ОДМВР-Търговище, съобщиха от пресслужбата на полицията в Шумен. Шестима, съпричастни към отглеждане на конопени растения са задържани за срок до 24 часа от служители на сектор "Специализирани тактически действия".

 

Специализираната полицейска операция е проведена на 11 август от служители на ГДНП и колегите им от областните дирекции в Шумен и Търговище, под надзора на окръжната прокуратура в Търговище. Действията им започнали преди повече от месец след получена информация за нерегламентирана дейност по отглеждане на конопени растения на двама мъже от Шумен. Криминалисти започнали да наблюдават масивна двуетажна постройка в град Търговище.

 

Данните от сигнала се потвърдили, като в рамките на наблюдението е установен мъж, който често посещавал обекта. В ранните часове на 11 август криминалисти от ГДНП, Търговище и Шумен пристъпили към целенасочени действия по проверка на помещенията в сградата. Служители на сектор "Специализирани тактически действия" при  ОДМВР- Шумен задържали двама мъже на 38 и 40 години от Шумен, и 48-годишна жена от Велики Преслав при влизането им в халета в масивната постройка в покрайнините на Търговище.

 

Малко след това на място пристигнали двама 40-годишни мъже от Велики Преслав и 37-годишен мъж от Търговище, които също са задържани. Открити са шест огромни помещения за отглеждане на марихуана, разположени в масивна двуетажна промишлена сграда. В четири от тях се полагали грижи за над 7000 саксии засадени с растения от рода на конопа, част от тях под формата на разсад, останалите - в различен стадий на развитие и зрялост.

 

Всички помещения са оборудвани с високотехнологични лампи, системи за климатизация, вентилация, контрол на влажността на въздуха и температурата. За растежа на насажденията са ползвани обогатена почва и препарати за стимулиране на растежа им. Иззети са близо 42 кг. суха тревиста маса, която при направения полеви наркотест реагирала на наркотичното вещество марихуана.

 

На първия етаж в сградата било обособено помещение за сушене на зелената листна маса,  с оборудване за дробене на конопените растения. Криминалисти установили, че всички системи се захранват от мощен дизелов електрогенератор за производство на електричество, захранван с гориво от големи съдове. Според криминалисти  плантацията в Търговище е най-добре оборудваната с най-голям брой  растения от рода на конопа, на която са попадали  служителите на реда в областта.

 

Благодарение на добре планираната и успешна спецоперация до пазара не е стигнало огромно количество от високорисковото наркотично вещество. Извършени са множество процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност, между които претърсвания в обитавани от тях имоти, ползвани от тях автомобили.

 

В двама от задържаните са открити наркотични вещества и голяма сума пари. Работата по образуваното досъдебно производство за производство и държане на високорискови наркотични вещества , предназначени за разпространение продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура- Търговище.

Още от "Търговище"

Пуснаха под домашен арест кмета на Омуртаг

Ешрефов е привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по служба

Прочетете повече прочетете повече

От Търговище Борисов определи предстоящата ротация на правителството като "скачване с орбитална станция"

"Грешка ще е да се бойкотира австрийският бизнес в България", заяви Борисов по повод изказване на председателя на АИК в България Васил Велев по темата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени