Насрочват нови избори за кмет на Омуртаг

Върховният административен съд отмени вота на 29 октомври

Върховен административен съд (ВАС)
Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews

Предстои насрочване на нови избори за кмет на Омуртаг, след като с окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) отмени вота на 29 октомври м. г. Тогава още на първия тур бе избран инж. Ешреф Ешрефов, но проверка установи, че са извършени множество нарушения.

 

Ешрефов бе кандидат на местна коалиция СДС-НДПС, а изборът му се оспорва от представител на ДПС. На 24 ноември м. г. Административен съд - Търговище отмени решението на Общинска избирателна комисия - Омуртаг, тъй като установи по-малък брой гласове в две изборни секции. Оказа се, че резултатът за Ешрефов не е достатъчен, за да спечели на първия тур. Върховните съдии приемат, че решението на колегите им от Търговище е правилно и че са допуснати нарушения на изборното законодателство.

 

Паралелно с проблемите около изборите, срещу Ешрефов тече и наказателно дело, по което той е обвинен като член на организирана престъпна група, ръководена от баща му Хасан Хасанов. Родителят на кмета вече е в ареста с постоянна мярка. Хасанов ими фирма за дърводобив и се смята, че е печелел поръчки благодарение на сина си и други длъжностни лица в общината.

 

В четвъртък Окръжният съд в Търговище гледа искане на прокуратурата да наложи и на инж. Ешрефов "задържане под стража”, но реши да го пусне под домашен арест. Заседанието бе при закрити врата, тъй като при разследването са използвани СРС и има опасност да бъде разгласена класифицирана информация.

 

Определянето на мярката на Ешрефов се забави, тъй като при задържането му преди месец той получи микроинсулт и здравословното му състояние наложи да остане под лекарско наблюдение. Трима медици обаче заключиха, че вече е добре и може да се яви пред съда.

Още от "Търговище"

Пуснаха под домашен арест кмета на Омуртаг

Ешрефов е привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по служба

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени