Върховният касационен съд потвърди присъда "доживотен затвор" за мъж, ограбил и убил жена от търговищкото село Славяново

Жертва на тежкото престъпление станала 61-годишна жена - собственичка на магазин в село Славяново, област Търговище

Върховен касационен съд (ВКС)
Върховен касационен съд (ВКС) Източник: Zonanews

Върховният касационен съд потвърди присъда на Варненския апелативен съд, произнесена след протест на Окръжна прокуратура – Търговище с искане за по-тежко наказание спрямо мъж, подсъдим за грабеж, придружен с убийство, извършен на 11 октомври 2022 година.

 

Делото във ВКС е образувано след жалба от страна на подсъдимия срещу решението на втората инстанция от декември 2023 година, когато присъдата на първоинстанционния съд за налагане на наказание "лишаване от свобода" за срок от 20 години при строг режим на изтърпяване бе заменена с "доживотен затвор" по настояване на прокурора по делото. От мотивите за искането на по-тежко наказание става ясно, че деянието разкрива по-висока степен на обществена опасност от тази на останалите престъпления от същия вид, което изисква и по-високо наказание.

 

Към момента на извършване на тежкото престъпление подсъдимият Ю.Ш. бил на 49-години, нямал постоянна работа и трудови доходи. Той бил добре познат на органите на реда и на прокуратурата, като многократно бил осъждан за престъпления против собствеността, осъждан бил и за убийство. Прекарал в затвора близо 30 години от живота си.

 

Жертва на тежкото престъпление станала 61-годишна жена - собственичка на магазин в село Славяново, област Търговище. За нея подсъдимият знаел, че получава добри доходи от трудова си дейност и живее сама. Тази информация го довела до решението да я ограби, като така да си набави средства за задоволяване на зависимостта си към хазартни игри.

 

Ю.Ш. взел малък заем от 61-годишната жена. Под предлог да й върне парите, поискал да я посети и се уговорил с нея да отиде до дома й на 11 октомври 2022 година. Тъй като жертвата го очаквала, тя отворила вратата на къщата си и обвиняемият нахлул вътре. Изпълнявайки целта си да присвои паричните спестявания на жената, той упражнил насилие спрямо нея, но поради съпротива от нейна страна, предприел действия по умъртвяването й. Удушил я и я оставил на пода в дома й. Напуснал къщата, след като взел 15 000 лева, които намерил, а излизайки заключил катинара на входната врата.

 

Ю.Ш. бил задържан два дни по-късно в дома си в село Славяново. Той бил обвинен за извършеното от него престъпление по чл. 199, ал. 2, т.2, пр.1, във връзка с чл. 198, ал.1 от НК.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Още от "Търговище"

Бойко Борисов в Търговище: Стягайте се - двама депутати искам. И 1 млн. гласа. Иначе не се хващам повече (НА ЖИВО)

Още от самото начало, май месец 2021 г. заявих, че тези хора (ПП, бел. ред.) са измамници с бели якички. И те излязоха точно такива, заяви Делян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени