Унгария ще представи своята кухня и традиции в Бургас

В Етнокухнята на РИМ – Бургас ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще приготвят един от най-популярните празнични сладки специалитети по автентична рецепта – унгарски щрудел

Унгария ще представи своята кухня и традиции в Бургас
Унгария ще представи своята кухня и традиции в Бургас Източник: РИМ-Бургас

На 12 ноември 2024 г. /вторник/ от 12:30 ч. в Етнографския музей /на улица "Славянска" 69/ в Бургас ще бъде представена сладката страна на унгарската кухня. В Етнокухнята на РИМ – Бургас ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще приготвят един от най-популярните празнични сладки специалитети по автентична рецепта – унгарски щрудел, известен като "ретеш". Съществуват множество варианти за направата на щрудел: с извара, вишни, череши, ябълки, мак, орехи, сливи, праскови... Нашият ще бъде с тиква и млян мак.

 

Щрудел
Щрудел Източник: РИМ-Бургас

Кулинарната демонстрация ще бъде официално открита от извънредния и пълномощен посланик на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош и от директора на Институт Лист - Унгарския културен институт в София г-жа Сандра Мишкеди. Унгария е една от страните, които приеха да са част от инициативата "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура" на РИМ – Бургас и Държавен културен институт към Министерството на външните работи на Република България. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Бургас и Областната администрация.

 

Събитието съпътства откриването на интригуваща изложба, озаглавена "Сладки посланици – гастродипломация", предоставена от Посолството на Унгария в Република България. Тя разказва подробно за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на тяхното създаване – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата "Янчи Риго", индианера, палачинката "Гундел", чийзкейкът "Ракоци", бонбоните "Унгарска рапсодия".

 

Изложбата включва оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии. Специалните познания за направата му, сред които и тайна рецепта на боята, се предават от поколение на поколение и съдовете са с отлично качество. Ръчно изработените и рисувани произведения са с над 4000 мотива. Всяко едно изделие преминава през ръцете на 75 човека.

 

Експозицията ще гостува в Етнографския музей до 10 януари 2025 г.

Още от "Региони"

Премиерът Желязков: Ще увеличим разходите за отбрана като се възползваме от европейската клауза за дерогация относно деф

До края на тази година центърът ще обяви конкурс за тестване на три типа дронове за нуждите на българската армия, заяви още Желязков

Прочетете повече прочетете повече

Министър-председателят Росен Желязков и председателят на Европейския съвет Антонио Коща посетиха военния завод "Арсенал"

Специално внимание беше отделено на възможностите, които се откриват пред българската индустрия чрез новата Европейска индустриална отбранителна стратегия и предстоящите програми за финансиране

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени