В Ослен Kриводол официално беше открит "Ослен Фест - При Извора 2022"

Фестивал, посветен на водата, на Есенното равноденствие, на връзката между нашите баби и дядовци, майки и бащи и нашите деца

Ослен фест - При Извора
Ослен фест - При Извора Източник: Община Мездра

В мездренското село Ослен Криводол официално беше открит "Ослен Фест - При Извора 2022". Организатори на фестивала са Кметство Ослен Криводол, НЧ "Развитие-2022”, Mестна инициативна група, Сдружение "Фабрика за идеи", Природна школа "Чисто Сърце”, Sacred Earth Woman и Фондация "Заедност СЕГА”. Сред гостите на събитието бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, председателят на Областния съвет на ВМРО - Враца Красимир Богданов и Момчил Янков, заместник-председател на Националния младежки комитет на ВМРО.

 

Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов (вляво)
Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов (вляво) Източник: Община Мездра

"Ослен Фест - При Извора" е един уникален фестивал, който се провежда за пръв път, каза при откриването на четиридневния форум Диана Иванова, председател на НЧ "Развитие-2022". Фестивал, посветен на водата, на Есенното равноденствие, на връзката между нашите баби и дядовци, майки и бащи и нашите деца".

"Идеята за този фестивал възникна спонтанно, а когато нещо възниква спонтанно, то става хубаво, сподели от своя страна Роман Иванов, кметски наместник на Ослен Криводол. Такъв фестивал се организира за пръв път на север от Балкана, има подобни фестивали, които се правят на юг, в Родопите - "Беглика фест", "Wake Up - Experiment".

 

Нашият фестивал е уникален с това, че ние искаме да вър

нем хората При Извора. И заедно с местното население, да бъдем едно цяло. Благодаря на всички, които се трудиха всеотдайно, за да се случи това нещо!".

Приготвяне на курбан
Приготвяне на курбан Източник: Община Мездра

"За нас е важно българските села да заживеят нов живот, за затуптят отново, подчерта Янина Танева, създател на Сдружение "Фабрика за идеи" и на проекта "Резиденция Баба". И въпреки че работим в 30 села у нас, Ослен Криводол е първото село, в което се сбъдва една моя мечта - инициативата да идва от местните хора, от самото село. Според мен има много голям шанс Ослен Криводол да оцелее за в бъдеще, а това зависи от достъпа до култура и до образование. Надявам се един ден в местното училище отново да има деца, защото от това зависи съживяването на всички села. Пожелавам ви сърцето на вашето село да тупти винаги така!".

 

Приветствие към участниците отправи също кметът на Мездра Иван Аспарухов, който пожела на организаторите фестивалът да се превърне в традиционен.

Програмата на "Ослен Фест - При Извора 2022" включва лекции, общностни дискусии, духовни практики и образователни инициативи, възстановка на народни обичаи, чистене и облагородяване на местни извори и реки, паневритмия, музика и танци, забавни игри за деца и възрастни и т. н.

 

Сред гост лекторите на фестивала са един от най-големите изследователи на богомилското учение проф. Дамян Попхристов, директорът на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца - археологът Георги Ганецовски, Силвия Гарванска - уредник в отдел "Етнография" на РИМ - Враца, тракологът Нели Симеонова и писателката Людмила Филипова, Вихрен Михайлов, Мила Салахи, Теодор Николов, Маргарита Стаматова, арх. Александър Асенов, Надежда Максимова, Цветомира Гергинова, Иван Алексиев и др.

 

Артистичната програма допълват клавирен концерт на Александър Асенов, концерти на Станимира Тенева (Амира) и Денис Мехмед и на Константин Кучев и Ян Добрева, музикални партита с High Duty System и др. А така също концертни изяви на Средношколски танцов състав при НЧ "Просвета 1925" - гр. Мездра, Женска фолклорна група "Зора" при НЧ "Наука 1919" - с. Лик, Женска певческа група "Белокаменица" при НЧ "Просвета-1928" - с. Царевец и Фолклорна група "Славей" при НЧ "Светлина 1926" - с. Моравица.

Още от "Региони"

Министър Стефан Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запа

Министър Димитров подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени