25 интелигентни пешеходни пътеки изградиха във Варна

Започват автоматично да светят при засичане на пешеходец, който е стъпил върху тях

Интелигентни пешеходни пътеки във Варна
Интелигентни пешеходни пътеки във Варна Източник: Varnautre

Приключи изграждането на 25 интелигентни пешеходни пътеки във Варна, които започват автоматично да светят при засичане на пешеходец, който е стъпил върху тях. Индикацията се извършва от датчици, инсталирани в пътната настилка, а светлинната сигнализация предупреждава автомобилите за пешеходеца. Обектите са част от втората фаза на приключилия проект за интегриран градски транспорт на Варна, съобщи за Varnautre ръководителят на проекта Христина Костадинова. С цел намаляването на шумовото замърсяване и повишаване безопасността на гражданите бе надградена и системата за достъпност на незрящи. За целта 46 кръстовища бяха оборудвани с бутони за заявка на звуково оповестяване.

 

В рамките на проекта бяха реализирани и редица мащабни ремонти – на участъка от бул. "Приморски" в обхват от ул. "Ст. Стамболов" до бул. "Цар Освободител" и прилежащият автоподлез; На уличната мрежа по трасето бул."Цар Освободител" - в обхват от бул. "Приморски" до бул."Княз Борис I"; На уличната мрежа по трасето по бул. "Първи май" – в обхват от ул."Мара Тасева", кръстовище на VAR1087-/I-9/ кв."Аспарухово" – кв."Галата" ; Реконструкция на улична мрежа по трасето на бул. "Народни будители" – в участъка от ул. "Мара Тасева" до ул. "Нарва" и от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Мара Тасева", в т.ч. трасето на обръщача на МГТ по ул. "Св.Св.Кирил и Методий".

 

Извършени бяха и ремонти по трасето на бул. "Васил Левски" – в участъка от ул."Подвис" до бул."Осми Приморски полк", в това число и изграждане на велоалея. Изпълнени бяха мероприятия за подобряване на достъпната среда и ремонт на автомобилни и пешеходни подлези, както и ремонт на бул. "Осми Приморски полк" – в участъка от бул. "Васил Левски" до бул. "Христо Смирненски", вкл. основен ремонт на пътен възел "Виница", на пешеходния подлез и мероприятия за подобряване на достъпната среда. завършена е и реконструкцията на ул. "Съборни" – в участъка от бул. "Владислав Варненчик" до бул. "Сливница". По проекта бяха закупени и 15 нови стандартни автобуси с екологична норма за изгорели газове ЕВРО 6.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени