25 юни е Международният ден на моряка

Празникът ще бъде отбелязан във Варна с богата програма

Пристанище Варна-товарен кораб
Пристанище Варна-товарен кораб Източник: Zonanews

На 25 юни отбелязваме Международния ден на моряка. Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб и значението ѝ, за да просперира световната търговия.

 

В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството. Всяка година се правят кампании, чиято цел е да се даде на широката общественост представа за изключителната важност на моряшка професия.

 

Програма за Международния ден на моряка във Варна:

Демонстрация по оказване на помощ на хора, бедстващи на море, ще направят доброволци от сдружение "Булсар-к.д.п. Никифор Герчев" в Международния ден на моряка на 25 юни във Варна. Спасителната акция ще започне в 10,30 ч. на Морска гара (пристанище Варна-изток, големият басейн- 1,2, 3 и 4 кейови места").

 

Екип от членове на организацията за търсене и спасяване по море ще покажат как се извършва аварийно-спасителна дейност на хора, паднали зад борд както и изтегляне на аварирал плавателен съд в открито море. В демонстрацията се включват и водолазите от клуб "Приятели на морето" - Варна.

 

По време на акцията спасителните лодки на членове на организацията "Булсар" ще излязат в открито море и доброволци ще проведат учение по извличане от водата на хора, паднали зад борда. "Спасените" ще бъдат траснпортирани до брега с лодките и там ще им бъде оказана спешна долекарска медицинска помощ.

На 26 юни от 17.00 часа в зала "Пленарна" в Община Варна ще бъдат наградени призьорите в конкурса "Детско море".

Още от "Варна"

Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите", по която работи неделното училище в австрийската столица

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени