52-годишен мъж от Варна е задържан за 72 часа във връзка с разследване на телефонна измама, при която жена е ощетена с 4500 щатски долара и 1200 евро

Сумата трябвало да бъде занесена в Румъния незабавно след взимането й

Апелативна и Окръжна прокуратура-Варна
Апелативна и Окръжна прокуратура-Варна Източник: Zonanews

52-годишен мъж е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор във връзка с телефонна измама, при която на 60-годишна жена от Варна е нанесена щета след въвеждане в заблуждение.

 

Той е привлечен към наказателна отговорност като помагач за престъпление по чл. 209, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 4 от НК. Мъжът е изиграл ролята на "муле" в измамната схема.

 

Той е задържан на 29 март 2024 година, след като е установена неговата съпричастност към извършена в същия ден телефонна измама. Мъжът бил изпратен да вземе пари, хвърлени през терасата от жена от Варна, въведена в заблуждение, че помага на полицейски служители да заловят извършители на телефонни измами.

 

Сумата трябвало да бъде занесена в Румъния незабавно след взимането й. При задържането му на ГКПП в Русе, са намерени и иззети 4500 щатски долара и 1200 евро, точно колкото е хвърлила пострадалата жена.

 

В хода на разследването станало ясно, че 52-годишният обвиняем е участвал със същата задача в още две телефонни измами, като се работи по ангажиране на наказателната му отговорност за тези престъпления.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Варна.

 

Предприети са множество действия за установяване на други участници в измамната схема. По отношение на обвиняемия ще бъде внесено искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени