"Алтернативата на гражданите" внезапно сне доверието си от кмета на Варна и коалицията ПП-ДБ

Това съобщиха от пресцентъра на бизнес формацията

Община Варна
Община Варна Източник: Община Варна

Коалиция "Алтернативата на гражданите" във Варна оттегли доверието си от "Продължаваме промяната - Демократична България" и кмета на града Благомир Коцев. Това съобщиха от пресцентъра на бизнес формацията.


В разпространената късно снощи декларация се казва, че на балотажа на местните избори през 2023 г. "Алтернативата на гражданите" е дала своята подкрепа за потенциална промяна и смяна на модела на управление във Варна.

 

Община Варна
Община Варна Източник: Zonanews

"С уважение към демократичния процес, бяхме твърдо решени да дадем шанс и да работим с новата общинска администрация, да я подкрепим с нашата визия и експертиза, се казва в текста. Вече осем месеца работим усилено в Общинския съвет на града за реформите, с които сме ангажирани пред нашите избиратели. Търпеливо изчаквахме, поетите от кмета на Варна ангажименти да бъдат спазени. Ангажименти към реализирането на работеща инвестиционна политика, завършване на започнатите предизборни ремонти, осъвременяване на ВиК мрежата. Натрупаните проблеми изискват политическа воля за реформи и експертен капацитет, които до този момент не се проявяват", пише още в текста.


"Тези избори "ще определят бъдещето както на града ни, така и на цялата държава, пише в тескта. Затова нашият призив към гражданите е да направят информиран избор и в неделя всеки да даде своя глас мъдро и по съвест", заявяват още от формацията


В отговори на въпроси на "Дневник" обаче източници от структурата на "Алтернативата на гражданите" пожелали анонимност разкриха дълбок разлом между коалицията и кмета на Варна Благомир Коцев. Според тях от страна на Коцев липсвало каквото и да е желание за партньорство и съвместна работа. Решаващи за раздора са станали искания за промени в структурата на администрацията на Общинския съвет, на които Коцев не е реагирал в продължение на месеци.

 

В същото време според механизма за работа на съвета тези промени могат да бъдат направени именно от кмета на Варна. Според същите източници в екипа на Коцев царял страх, че евентуален конфликт с ГЕРБ ще се отрази пагубно на Варна след очакваните резултати от изборите в неделя.

 

Независимо от факта, че тази година бюджетът на града за инфраструктурни проекти е предвидено финансиране в размер на 300 млн. лв. към момента нямало дори предварителна готовност за реализацията на нито един от тях.

Още от "Варна"

Стартира прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2

Подпомагането по процедурата е до 100%, предоставя се е под формата на компенсация, която се изчислява по методология на Управляващия орган

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени