Българските военноморски сили са получили сигнал още в понеделник от колегите си в Румъния за мина, която плува свободно по крайбрежието

Обезвредената край плаж Кабакум мина е руска, носила е 20 кг тротил, с който може да бъде потопен малък кораб

Корветата "Решителни"
Корветата "Решителни" Източник: "24 часа"

Обезвредената мина край плаж "Кабакум" е с достатъчен заряд, за да потопи малък кораб. Тя тежи общо 170 кг – само мината е 60 кг, а зарядът е 20 кг тротил, който стига да потопи малък кораб или катер. Застопорява се с помощта на котва и въже. Активира се чрез натиск – удар по роговете ѝ, които са три, съобщи varna24.bg.

 

Българските военноморски сили са получили сигнал в понеделник от колегите си в Румъния за мина, която плува свободно по крайбрежието. В понеделник е изпратен вертолет от морската авиационна база, за да извърши обследване в района, но не я открива.

 

"Във вторник сутринта рибар открива обект, който наподобява мина и подава сигнал на тел. 112. Сигналът е предаден на Военноморските сили и по заповед мина-ловец "Струма" се отправя към района и извършва разузнаване. Оказва се, че е силно обрасла мина, тип ЯМ". Това обяви капитан II ранг Лъчезар Иванов, командир на Трети дивизион противоминни кораби.

 

Налага се мината да бъде изтеглена навътре в морето, преди да бъде взривена, защото се е намирала само на 200 м от плаж "Кабакум". Предполага се, че е стояла 2 години под вода и е от началото на войната в Украйна. От тогава Българските военноморски сили са обезвредили пет мини.

 

Военните подривчици, обезвредили мината, са установили, че тя е руска. Корветата, която е отцепила района се казва "Решителни". Мината е хваната на 50 метра от брега, завързана е с въже и е провлачена 1000 метра навътре в морето, където е взривена.

 

От Министерството на туризма съобщиха, че взривяването на мината не е нанесло щети по плажната ивица.

"Българските военноморски сили непрекъснато водят наблюдения и обследване на териториалните води на българското Черноморие, за да може да се гарантира сигурността на превозите на стоки и товари. Обследването се извършва с кораби, с подводни апарати, както и с морската авиация. Всеки един военен кораб може да се справи с открита плаваща мина", заяви кап. Лъчезар Иванов.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени