Бойко Борисов: Тема номер 1 е войната в Украйна и подпомагането на нашите приятели в Украйна - както го направи Полша и Словакия (ВИДЕО)

Вторият въпрос е диверсификацията в енергетиката, добави той

Бойко Борисов във Вълчи дол
Бойко Борисов във Вълчи дол Източник: Скрийншот/Facebook

От всичко, което сътвориха това им е най-добрият вариант. Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали. Ние не предлагаме коалиция, нито форма на общуване извън тази формула, която е полезна за държавата. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Вълчи дол, където е на посещение. 

 

Първата и най-важна тема е войната в Украйна, обстрела на АЕЦ Запорожие! Путин казва, че е негова, а тя не е. Затова контактната ни група е от хора, които са се доказали пред нашите евроатлантически партньори, затова предложихме двама - Паси и Плевнелиев. Отворихме вратата всяка от другите партии да вкара свои представители в тази преговорна група, добави той.

 

Това, което изборите показаха е, че ГЕРБ каза "да" на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам. Искат да ни припишат "Възраждане". Според Кирил и Асен нямало значение какво мислят посолствата. А аз се събразявам с нашите партньори - посолствата са представители на съответната държава. За тях тема номер 1 е войната в Украйна и всичко различно от това са празни приказки, отбеляза Борисов.

 

Нужно е да подпомогнем нашите приятели в Украйна - както го направи Полша, Словакия, добави той. Когато си от един блок, всичко необходимо за блока го правиш, каза бившият министър-председател.

 

Вторият въпрос е диверсификацията в енергетиката. Стана ясно от служебното правителство, че те танкери не са договаряли, не са осигурили. Президентът Ердоган няколко пъти говори за навлизане в Гърция, сиреч в нашия регион при тези заплахи ние трябва много бързо и гъвкаво да имаме правителство и парламент. Те ("Промяната", бел. ред.) от тези въпроси избягаха, казаха, че са против закупуването на бойни самолети. Ние сме категорични, че и втората ескадрила трябва да е F-16 Блок 70, подчерта Борисов. 

 

Затова трябва да има редовно правителство. Аз продължавам да мисля, че може да осъмнем с много тежка катастрофа в региона - със запорожката АЕЦ. Нека ги предупредя, че предизборната кампания свърши. Когато Василев говори за 3 % дефицит трябва да знаем, че ако сега държавата отреже 6 млрд. ще отидем на 4 %. А за да има 3 % трябва до края на годината да не се прави нищо. Това, което днес той е казал е за 7 % дефицит. Когато излезеш с всички тези предложения и предложиш ГЕРБ, Възраждане и ДПС да се оправя - не е честно, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

"Затова ние предложихме тази контактна група като седне с тях, с нас, с ДБ - да постигне компромис. Г-н Петков казва, че не можели да направят обща ПГ с ДБ , защото това било подмяна. Ето, има поумняване и при тях. А само преди два-три месеца те пазаруваха депутатите от други ПГ по лаборатории. И още една лъжа - аз не исках предсрочни избори. Коалицията им се развали, защото не можаха да разделят парите. Нарекоха се "крадци", едната партия излезе и така им падна правителството", обясни бившият премиер.

 

Не подкрепям тезата на "Възраждане" за "Америка за България" и за медите на Прокопиев - там също работят български журналисти. Но колегите ви журналисти им осигуряват небивал комфорт (на ПП, бел. ред.), в реално време ги излъчват, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

Много харесах слогана на ДБ - "Нека разумът да надделее". Народът каза същото. ДПС е партия, която във всички неща, които изброиха днес ПП-тата, ще ги подкрепи. Това тогава коалиция ли ще бъде? Аз съм заявил, че ние коалиция може да направим само със сестрински евроатлантически партии, подчерта отново Борисов.

 

Контактната група ще ни подготви по всички важни въпроси. Ситуацията е такава, че и при нови избори резултатът ще е пак същият. Контактните групи могат да направят точно този списък от важни неща, с които да се съобразим, обясни лидерът на ГЕРБ.

 

Сега виждам колегите от ДБ щели да внесат проектозакон за даване на оръжие на Украйна. Ама ние сме го внесли преди няколко месеца. И те не го подкрепиха, за да не предизвикват Корнелия. Но, всички грешим, затова в нашата религия имаме прошка. Оптимист съм, отбеляза бившият премиер. 

 

Още от "Варна"

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени