Бойко Борисов: Решаването на кървавия конфликт в Украйна не минава през нейната загуба. Ще стоим докрай в нейна подкрепа (ВИДЕО)

Искам да ви уверя в едно нещо - България и вие имате много приятели извън страната, приятели, окито ви подкрепят и разчитат на вас, заяви председателят на ЕНП Манфред Вебер

Бойко Борисов и Манфред Вебер
Бойко Борисов и Манфред Вебер Източник: Скрийншот/Facebook

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е във Варна за закриването на кампанията. Залата в морската столица е пълна до краен предел. Заедно с Борисов е президентът на ЕНП Манфред Вебер, както и всички водачи на листи от коалиция ГЕРБ-СДС. 

 

Препълнената зала във Варна
Препълнената зала във Варна Източник: Скрийншот/Facebook
Тома Биков
Тома Биков Източник: Скрийншот/Facebook

"От социологическите проучвания, които излизат има два основни извода. Първият е, че ГЕРБ-СДС върви нагоре, а "Промяната" върви надолу. През цялата кампания се стремим да сме в синхрон с дневния ред на българите. И това си проличава в изследванията. Вторият извод е, че лидерът с най-голямо одобрение е Бойко Борисов. Ние го знаем, ще победим на 2 април , защото Борисов е с нас. Борисов ще продължи да бъде с нас, няма как да си победител и да се оттегляш. Това заяви Тома Биков. 

 

Иван Портних
Иван Портних Източник: Скрийншот/Facebook

СЛед него думата взе кметът на Варна Иван Портних. "Напълнили сме тази зала не за първи път - това е ясен знак за поредната победа, която заедно ще постигнем в неделя". Той изброи направеното в града през последните години и покани листата на ГЕРБ-СДС в МИР-Варна на сцената. Портних припомни, че коалицията е постигнала най-добър резултат на последните избори и е изпратила 5 народни представители в 48-то НС. "След изборите в неделя можем да изпратим 6, а защо не и 7 народни представители от Варна. Всички се убедихме в шарлатанията на "Промяната". Откраднаха ни мечтите. Спря АМ "Хемус", оттам спря и икономическата ни зона - рязко намаля инвеститорския интерес. Спря проектът за АМ "Черно море", а оттам спря и проектът за Аспарухов мост 2", подчерта Иван Портних. 

 

Листата ГЕРБ-СДС в МИР-Варна
Листата на ГЕРБ-СДС в МИР-Варна Източник: Скрийншот/Facebook

"Няма отворена нито една европейска програма. За Плана за възстановяване въобще не искам да говоря. Това е демонстрация на незнаенето и неможенето им - това са едни шарлатани, които сега са тръгнали за лов на шарани. Но ние в морската столица на България - първо, че в морето шарани няма. Второ, че ще направим така, та след 2 април България да се върне към своето европейско развитие, защото ще постигнем победа", заяви кметът на Варна. 

 

Румен Христов
Румен Христов Източник: Скрийншот/Facebook

След него се изказа лидерът на СДС Румен Христов. Той благодари на Манфред Вечер, който не пропуска случай да дойде и да подкрепи коалицията ГЕРБ-СДС. "През последните 33 г. десницата, членовете на ЕНП сме управлявали 14 г. и сме направили най-важните промени в България, направили сме България стабилна. Знаем, че на десницата винаги е тежко, защото тя идва да оправи бакиите на тези преди нас", обобщи лидерът на СДС. 

 

"Единствените две партии, които никога не се коалираха с БСП, разбирате БКП, са ГЕРБ и СДС. Моля симпатизантите ни да са много мобилизирани, тръгнали са двама "видни" икономисти - Румен Гечев и Асен Василев - които отново искат да ви направят "милионери". Помним това време като гледам и хората в тази зала", припомни Румен Христов.

 

Тома Биков като водещ продължи с представянето на клип за "постиженията" на "Промяната". От него се разбира, че увеличението на заплати и пенсии при ПП се финансира от заеми. Последният път, когато това се е случило е довело до финансова катастрофа и се е стигнало до идването на МВФ и строги ограничения.  "Промяната" ни е върнала 26 години, заявява дикторът в клипа. 

 

Томислав Дончев коментира данните от клипа. "Всичко, за което предупредихме се случи. Инфлацията ви бърка в джоба днес, а липсата на инвестиции опропастява бъдещето ви. Знаете ли какво се случи, след като излезе първия филм за Хари Потър. Имаше деца, които скачаха от високи места и се опитваха да летят. Първият, най-големият грях на "Промяната" - че живеем в приказен свят, където нещата се случват по магичен начин", коментира зам.-председателят на ГЕРБ. 

 

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Скрийншот/Facebook

Той припомни, че изграждането на мост, на тунел изисква поне 10 години. "Промяната" обещава да ги направи за 1 г. "Този политически илюзионизъм е опасен, затова ние имаме тежката задача да обясним, че законите на физиката и финансите важат, те не са отменени. Другият тежък грях е насилието. Ние понеже сме корави, свикнали сме. но я си припомнете, не беше толкова отдавна, който каза - "Искам арести". И се случи. Един друг член на кабинета плашеше тези, които не слушат с 5 г. затвор. И днес чух един бивш вътрешен министър, който каза, че ако са във властта щял да продължи", възмути се Томислав Дончев. 

 

"Големият проблем на насилието е, че при някои поражда страх, но той може да прооди ответно насилие. Насилието е силата на безсилието. И ако днес има задачи пред нас, освен традиционните, ние имаме няколко други, много тежки задачи. Първата е да спрем разделението в обществото. Докато в българското общество не бъде изваден токсина на омразата, няма как да продължим напред. Втората, ние имаме отговорността да представляваме нормалните хора, тези, които не са илюдионисти, хора като вас - работници, учители, лекари, професори. Хора, които работейки всеки ден, се опитват да придвижват страната напред. Най-важната победа е да победим омразата, безпътицата, безсилието", призова зам.-председателят на ГЕРБ. 

 

"Скъпи Бойко Борисов, скъпи Румен Христов, скъпи приятели от ГЕРБ. Първо искам да ви благодаря, и се радвам, че съм тук, във Варна и да видя толкова много от вас, които ни подкрепят". Това каза председателят на ЕНП Манфред Вебер. 

 

"Искам да ви уверя в едно нещо - България и вие имате много приятели извън страната, приятели, които ви подкрепят и разчитат на вас. Искам да подчертая нещо, което бешее вече казано - докато ГЕРБ и г-н Борисов бяха на власт, България беше стабилна, имаше развитие - строяха се магистрали, нямаше инфлация. Откакто ГЕРБ не е на власт имаме нестабилност, инфлация. Затова имаме нужда от ГЕРБ - за да ни даде всичко това отново", каза Вебер.

 

Той допълни, че е разгледал Варна заедно с Иван Портних и е видял, че европейските средства в момента не могат да бъдат използвани поради факта, че през последните 2 г. България е нестабилна, парите, които са отделени за България - 6 млрд. с асамо от фонда за борба с последиците от коронавируса - чакат да бъдат усвоени.  

 

"Аз преди 4 месеца посетих Киев и бях в град Буча, където бяха извершени тежки военни престъпления. Жестокостта, която е извършена там е неразбираема. Аз имам огромен респект към украинския народ за начина, по който устояват и се борят срещу руснаците. ние всички желаем мир, но всеки, който вярва, че ако отстъпи пред Путин ще постигне мир - това не е пътя". 

 

"Ние трябва да помагаме на бежанците, но трябва да се грижим за нашите граници да бъдат защитени. Затова искам да изкажа благодарност на всички гранични служители, които защтават българската граница - държавата решава кой да влезе, не каналджийте", допълни Вебер. 

 

Слушах внимателно речта на Манфред, заяви лидерът на ГЕРБ Борисов. "Искам, когато отидеш в Брюксел, в Берлин, да кажеш, че по време на правителството на "Петков" три пъти сме станали по-зависими от Русия, 5 млрд. са отишли директно за Путин. Да кажеш на колегите там тази информация. "Дойче веле", които казваха, че правителството на Петков е спасило Украйна. Много ми е неприятно, че благодарение на Кирил и Асен - там има един прекрасен човек, Лорер - който да я поеме тази партия и един ден да направим коалиция. Та, благодарение ан дерогацията на ЕС, Кирил и Асен, руският петрол идва в Лукойл, и после от джобовете на тези хора източиха по 1 лв. на литър. Затова това ми е най-лесната кампания - казвам, който иска да плаща по 1 лв. на литеър - гласувайте за "Промяната". Който иска да отиват пари в "Газпром" - гласувайте за ДБ", подчерта бившият премиер. 

 

Ние не можем повече от 1 път да сме добре. Сега е техен ред (на "Промяната,бел. ред.) да докажат, че са добри. Нас ни наричат "военнолюбци". Ние също сме за мир, за незабавно регулиране на този ужасен, кървав конфликт в Украйна. Но това не минава през загуба на Украйна. Каквото и да стане ние ще стоим докрай на тази позиция - защото смисълът за съществуването на ГЕРБ е европейската и евроатлантическата позиция на България. Днес може да ви се вижда рисков, но това е най-добрата инвестиция, която може да се направи, за да остане България сред белия и демократичен свят. Ние твърдо подкрепяме Украйна, но сме твърдо против контрабандата на стоки и храни от Украйна. 

 

Щом се събират много да бият един - значи са по-слаби. Това е житейският ми опит, опитът ми от улицата, от залата, опитът ми от живота. Тези, които само преди година се имаха за месии, те я натикаха в дъното. И днес като гледах клипа ми се плачеше. Няма да казвам днес кой помпаше тези хора, така съм си обещал, добави Борисов. 

 

АМ "Хемус" щеше да е стигнал до Търговще, нямаме София-Варна път, пътят минава през центъра на В. Търново. Затова правихме с инхаус, с позволение на ЕК. Искахе да компенсираме 1300 години забавяне. Планирахме като я завършим да се направи и новият мост във Варна. Ами спортната зала, булеварди, трябваше булевърдат "Варненчик" вече да е свързан с магистралата - свързан ли е? Не. Това ви причиниха. Затова агитацията е - "Ако не искате те да са, тогава гласувайте за нас, правили сме го много пъти".

 

Бойко Борисов и Манфред Вебер
Бойко Борисов и Манфред Вебер Източник: Скрийншот/Facebook

Борисов благодари на Манфред Вечер за помощта през годините. "Манфред Вечер дойде с мен на турската граница, за да разкаже как България се справя с нелегалната миграция. Благодаряне на него, на Урсула фон дер Лайен, на Шарл Мишел, на президента Ердоган - нула миграция. В момента моргите са пълни с трупове на нелегални мигранти", подчерта бившият министър-председател. 

 

Имаме в листите мюсюлмани, католици, роми - ние сме истинска народна партия, даваме възможност на всеки да се развие, допълни Борисов. 

 

"Щях да ги уважавам ("Промяната", бел. ред.), ако са увеличили пенсиите, но без заеми. А те вземаха по половин милиард на седмица. Казвахме го - медиите не ни обръщаха внимание. Натъжихте ме. Като взеха да теглят по 1 млрд. - пак медиите не реагираха. Пак ме натъжихте. Знаете ли колко са само лихвите по тези заеми - колкото за два моста, нови, като Аспаруховия", изтъкна лидерът на ГЕРБ. 

 

Българският народ има инстинкт и вече знае, че трябва да се прощава, трябва да се обединява и да тръгнем напред. Това става само с обединяване на силите и като се зачита вота на избирателите на съответната партия. Това само може да даде шанс след 2 април България да се стабилизира, подчерта Бойко Борисов. 

 

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени