"Булгаргаз" с нов съдебен иск срещу "ТЕЦ Варна" ЕАД, собственост на Ахмед Доган

Сумата е в размер на над 3 млн. лв.

ТЕЦ-Варна
ТЕЦ-Варна Източник: Zonanews

"Булгаргаз" е завел съдебен иск срещу дружеството "ТЕЦ Варна" ЕАД, мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, в размер на над 3 млн. лв. Сумата е натрупана от неизплатени задължения за доставки на природен газ за времето от март до септември м.г., както и от неустойки за забавените плащания. Това става ясно от определение на Варненския окръжен съд.

 

В исковата молба на "Булгаргаз" се посочва, че компанията е осигурила заявения от "ТЕЦ Варна" ЕАД годишен капацитет за пренос на 7800 хил. MWh/ден. В конкретния случай претенциите на държавното дружество са за предоставения природен газ за осемте месеца на 2022 г. За това време ТЕЦ "Варна" не е използвала предоставения капацитет, но независимо от това дължи възнаграждение за него, без оглед на причините, поради които газът не е бил оползотворен.

 

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Това изрично е било договорено в договора за доставка, пише още в исковата молба на "Булгаргаз". В края на октомври т.г. Варненският окръжен съд разпореди издаването на изпълнителен лист в полза на "Булгаргаз" ЕАД с цел събиране на друга, много по-голяма сума, дължима от ТЕЦ "Варна". Тя е в размер на 35 540 900 лв. Топлоцентралата, собственост на Доган, трябваше да плати и над 1.5 млн. лв. разноски по делото. "Булгаргаз" търсеше общо 36.5 млн. лв., но съдът отхвърли искането им.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени