Дерусификацията на България започна от морето - забраняват на руснаци да купуват и продават имоти у нас

Твърденията, че руснаци притежават 300 или 350 хиляди имота в България, са силно преувеличение

Морски курорт, Поморие
Морски курорт, Поморие Източник: Zonanews

 Брюксел всеки момент ще забрани продажбата и покупката на имоти от руснаци в Европа. Така затихналият през последните години пазар на рускоговорещи купувачи на имоти у нас е на път съвсем да изчезне, съобщава "24 часа". Миналата седмица ЕС се доближи на крачка от това решение, което е било записано като една от точките в т.нар. Шести санкционен пакет, чиято първа точка обаче – забраната за внос на руски петрол, предизвика спорове и целият документ поне засега не е приет.

 

Точният текст за имотите гласи: "Забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти". Текстът така и не бе разпространен официално. Когато съобщи за Шестия пакет със санкции преди две седмици, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза само за руския петрол. От комисията са уточнили пред изданието, че пълният текст на пакета няма да се разпространява, докато не се постигне съгласие по най-важната точка за вноса на руски петрол. Единственият източник, от който се знае за евентуална забрана руснаците да се разпореждат с имотите си в ЕС, е публикация на агенция Блумбърг от 4 май.

 

Български имотни предприемачи обаче са убедени, че забраната е влязла в сила и вече пазарът на ваканционни жилища, закупени от руснаци, е замрял съвсем. Руснаци, коитоимали апартаменти по южното Черноморие, обявили невъзможност да си плащат дори таксите за обслужване на фирмите. Така дори не можело да се отдават под наем за лятото празните имоти. Още преди санкциите обаче пазарът реално е замрял в България.

 

"Още при първите санкции – през 2014 г., руснаците престанаха да купуват ваканционни имоти, а с пандемията интересът съвсем изчезна. В момента сделките с рускоговорещи клиенти са около 8 пъти по-малко, отколкото бяха през 2013 г.", каза Теофил Петров, управител Green Life Development, най-голямата компания, управляваща и притежаваща ваканционни комплекси по Черноморието. По груби сметки около 40% от собствениците на жилища в нейните комплекси са руснаци или украинци.

 

"Четохме този текст с колегите, но той е написан твърде неясно. Очевидно не става дума тези имоти да се изземат от техните притежатели - руски граждани. Ако обаче решат да продават, става неясно как ще си получат парите", каза Петров.

 

Масовото разпродаване на български имоти от страна на руски граждани според него продължава от поне 5 години насам. Първоначалния тласък дало поевтиняването на рублата през 2017-2019 г., когато за руснаците стана неизгодно да почиват в България. А в пандемията процесът се е засилил още повече. Това личи и от обявите в сайтове и социални мрежи. Във фейсбук например през ноември 2020 г. е създадена групата "Руснаци започнаха да разпродават". Към момента тя е следвана от близо 14 хиляди души и от съобщенията и коментарите в нея личи, че е доста оживена.

 

На практика няма ден, в който да не се пуснат поне по няколко обяви за продажба на апартаменти - основно в Слънчев бряг, но и в Свети Влас, Созопол, Дюни, Ахелой, Елените и други курорти.

За едностаен апартамент от 30-40 кв. м цената варира между 22 хил. и 35 хил. евро. Един тристаен в Слънчев бряг например може да излезе около 62-65 хил. евро. В Свети Влас, където повечето имоти са собственост на руснаци, разпродаването е колосално. Апартаментите на юг от Бургас са със значително по-ниска цена, като например в Поморие.

 

Не липсват и оферти за къщи. Луксозно обзаведена триетажна сграда във Варна с площ над 400 кв. м, на 2 километра от плажа се продава за 280 000 евро. За сравнение тристаен обзаведен апартамент в Пловдив или къща до два етажа в радиус 15-20 км от града биха стрували също толкова. Руснаците се оплакват от спирането на директните полети между Русия и България след 24 февруари. Те вече трябва да летят до Белград или Истанбул и оттам да се придвижат до България, за да си нагледат имота или да почиват в него, а това им излиза твърде скъпо.

 

Според Петров руснаците обикновено не се интересуват от това на кого точно продават, трудно можело да се каже, че ги предлагат непременно на други руснаци или на украинци. "Те се интересуват да се  отърват възможно най-бързо, без да губят много пари и, в крайна сметка, купувачи най-често се оказват български граждани", каза той.

 

В управляваното от него дружество отдавна и не рекламират дейността си в Русия и други страни от постсъветското пространство. Пазарът в последните години се е изместил към Израел, Полша, скандинавските страни, т.е. в общи линии следва онова, което се случва с туризма – държавите, от които имаме най-много туристи, са и страните, чиито граждани купуват най-често ваканционни имоти в България.

 

Забраната за сделки с имоти, както е подготвоена от Брюксел, не пречи на руснаците да пускат под наем хора в имотите си. Според брокери поне засега няма случай да не са си получили парите, защото повечето от тях ползват най-голямата руска банка - Сбербанк, а тя не е изключена от международната система за разплащания SWIFT. Нямало и случаи да не са си платили месечните такси за поддръжка и да се стига до налагане на възбрана върху имотите им.

 

"Не смятам, че санкцията е фактор, който ще обърка пазара на ваканционни имоти у нас, който е малък като мащаб и възможности. А и не трябва да забравяме, че цените на недвижимите имоти в големите градове вече са достатъчно високи и българите с по-малки спестявания, които не искат да прибягват до допълнително вземане на кредит, инвестират също в зоните за отдих. Тоест ваканционният пазар намира своя баланс, като се сменят едни инвеститори с други", каза зам.-шефката на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова.

 

Според Добромир Ганев - председател на сдружението, което обединява всички големи имотни агенции у нас, разпродаването на български имоти от руснаците няма и кой знае какво икономическо въздействие.  

"Твърденията, че руснаци притежават 300 или 350 хиляди имота в България, са силно преувеличение. Тази цифра бе съобщена преди време от руски депутат. Но изследване по БУЛСТАТ номерата на собствениците на имоти всъщност показа, че в Бургаска област руснаци притежават не повече от 15 хиляди имота, а във Варненска - между 7 и 8 хиляди", добави Ганев. Данните са отпреди 5 години, когато е бил пикът на този пазар, и в момента дори те са прекалено преувеличени.

 

В България не е известно и за инвестиционни дружества с руско участие, които да имат експозиция към недвижими имоти у нас. Последният такъв случай е сделката по придобиването на "България мол" от  президента на "Лукойл" Вагит Алекперов през 2021 г. Това обаче стана през регистрираното в Люксембург дружество "България булевард холдинг", чийто собственик е фондът SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, а негови собственици са Алекперов и членове на семейството му.

 

Ако забраната в шестия санкционен пакет влезе в сила обаче, единствената последица ще е, че печалбата от дейността на дружеството в България няма да може да се трансферира към семейство Алекперови поне докато траят санкциите. Иначе няма пречка молът да работи.

 

Според данни от община Поморие до 2020 г. регистрираните имоти, собственост на руски граждани, са били малко над 5000. Днес обаче никой не може да каже колко точно са останали, защото процесите по покупко-продажба са много динамични. За две години голяма част от имотите тип втори дом на морето са препродадени.

 

Прочутият квартал "Малката Москва" в Поморие вече е неузнаваем. Там българи масово изкупиха жилищата на руснаците и ако до преди 3 - 4 години в квартала се чуваше предимно руска реч, то днес почти не се срещат рускоговорещи обитатели.

 

"Не останаха много руснаци при нас, а тези, които все пак са си запазили имотите, не могат да дойдат. А като ги няма, не плащат данъци, собствеността им стои заключена. Преди руснаците пристигаха още през април и първата им работа бе да си платят местните данъци и такси”, коментира пред "24 часа" кметът на Поморие Иван Алексиев.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени