Десетки хиляди декари гори и земи у нас са изпепелени, пуснаха движението по АМ "Хемус"

Борбата с пожарите в страната продължава, военните се включиха на помощ на огнеборците и доброволците

Горски пожар, гасене на пожар
Горски пожар, гасене на пожар Източник: Zonanews

Борбата с пожарите в страната продължава. Военните се включиха на помощ на огнеборците и доброволците в битката с огъня. Хеликоптери на военновъздушните сили гасят огнища по места. 

 

Изпепелени са десетки хиляди декари земи и гори. Засегнати са и къщи. Пожарът край Свиленград и Хасково е унищожил над 100 000 дка площ. В нощта срещу понеделник ситуацията в Лисово е била критична.

 

Пожар, пожарникари
Пожар, пожарникари Източник: Община Хасково

"Тази сутрин успяхме да ограничим огъня. Вече няма опасност за населените места", заяви в ефира на NOVA директорът на хасковската пожарна Митко Чакалов. Пътят между Тополовград и Свиленград е затворен заради задимяване.

 

"Все още не може да си отдъхнем. Имаме действащи пожари в Пловдив, Варна, Кюстендил", поясни зам.-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност" Любомир Баров. Автомагистрала "Хемус" вече е освободена за движение, съобщиха от полицията във Варна. Вчера участък от пътя бе затворен заради задимяване от голям пожар край село Слънчево.

 

Горски пожар, гасене на пожар
Горски пожар, гасене на пожар Източник: Zonanews

От полицията уточниха още, че двамата задържани за предизвикването на пожара край квартал "Владислав Варненчик" са криминално проявени. Мъжете са на 41 и 46 години.

 

Работата по случая продължава. Пожарът край Хисаря и село Иван Вазово, община Калояново, е локализиран. В района беше обявено частично бедствено положение. Огънят унищожи близо 20 000 декара, предимно иглолистни гори. Гасенето се затруднява от труднодостъпните места в Средна гора.

Още от "Варна"

Стартира прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2

Подпомагането по процедурата е до 100%, предоставя се е под формата на компенсация, която се изчислява по методология на Управляващия орган

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени