Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания във Варна започва да работи от 1-ви април

Документи ще се приемат след 1 април 2022 г. в дирекция „Социално подпомагане“, откъдето ще бъде извършено и насочването на потребителите

Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания
Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания Източник: Община Варна

Нова социална услуга "Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания", с капацитет 30 места, ще започне да работи от 1 април, съобщиха от дирекция "Социални дейности" към Община Варна. Потребителите ще бъдат подпомагани от специалисти, с цел социално включване и превенция на настаняването им в институции. Услугата ще се предоставя на адрес: гр. Варна, кв. "Аспарухово", ж.к. "Дружба", блок 11, ет.1 и блок 17, вх.Б, етаж 1. Документи ще се приемат след 1 април 2022 г. в дирекция "Социално подпомагане", откъдето ще бъде извършено и насочването на потребителите.  


В рамките на специализираната услуга ще се предоставя комплекс от дейности за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, свързани със задоволяване на ежедневни, здравни, обучителни и рехабилитационни потребности, организиране на свободно време и лични контакти, осигуряване на храна и транспорт.


Новата придобивка е продължение на приключващия проект "Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания" на Община Варна, който е със срок на изпълнение до 31 март 2022 г.  Със средства по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., в рамките на периода на изпълнение на проекта са ремонтирани, обзаведени и оборудвани помещенията за предоставяне на услугите, закупен е специализиран микробус с платформа за хора с увреждания и са предоставяни социални и здравни услуги на лица с увреждания в продължение на 16 месеца.


За срока на предоставяне на услугите по проекта от 1 декември 2020 г. до 31 март 2022 г., дневна грижа, почасови и мобилни услуги са получили 91 пълнолетни лица с увреждания, като част от потребителите ще продължат да ползват услугите на новия дневен център. Обща стойност на проекта е в размер на 999 957.80 лева, от които: 849 964.13 лева – финансиране от ЕС чрез Европейския социален фонд и 149 993.67 лева – национално съфинансиране.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени