Иван Портних обвини европейски прокурор в "политическа манипулация и брутално активно мероприятие"

Той постави публично няколко въпроса, които според него са били провокирани от работата по делото, свързано с изграждането на рибарското пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово".

Кметът на Варна Иван Портних
Кметът на Варна Иван Портних Източник: ПП ГЕРБ

Кметът на Варна Иван Портних обвини в "груба политическа манипулация и брутално активно мероприятие преди местните избори във Варна" прокурора в Европейската прокуратура Теодора Георгиева. Това стана на специален брифинг днес.


Става въпрос за преписка по описа на Европейската прокуратура от 2021 г., свързана с изграждането на рибарското пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово".


Според Портних съществували съмнения за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева, която според Портних нямала никакво отношение към него. "Държа да подчертая, че европейският делегиран прокурор, който отговаря и провежда разследването, е прокурор Михаела Райдовска", каза Портних.

 

След това той постави публично няколко въпроса, които според него са били провокирани от работата по делото:


1. Извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследването и ако ги е извършила, на какво правно основание е станало това?


2. Свързана ли е Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ? (Така пише по медиите, уточни кметът на Варна).

 

3. Защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство, е назначен Йоан Каратерзиян, активист на "Зелено движение" и член на "Демократична България", който още преди началото на изграждането на пристанището е изразявал негативното си отношение към проекта?

 

Иван Портних цитира данни, според които Каратерзиян е бил назначен като вещо лице по досъдебното производство на 31 юли, а община Варна била уведомена за това едва на 25 август. " С други думи - виждате един огромен период и после много къс срок, явно много бързат", каза Портних. След това той изрази подозрения, че скоро може да му бъде повдигнато обвинение или да бъде арестуван със заповед на Европейската прокуратура.


"Как така се оказва, че Йоан Каратерзиян е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното производство, въпреки че атакува реализацията на този проект от първия му ден. Заради тези сигнали и извършените огромен брой всякакви проверки проектът беше забавен и за това са всички тези спекулации защо така късно беше въведен в експлоатация", добави варненският кмет. 

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Борисов от Рупите: Никакви срещи с ПП-ДБ повече! Фалшифицират документи, всичко се праща на Лена за одобрение (ВИДЕО)

Добре, че Денков не стана министър на образованието. Защото един преподавател, академик, университетски преподавател да поощрява да се чупят бутилки, подчерта лидерът на ГЕРБ

Последни новини

Най-четени