Кирил Петков: Министър Тодор Тагарев се справя много добре

Петков каза още, че Бойко Борисов и Делян Пеевски всеки ден излизат и се хвалят с някаква добра стъпка напред, но не казват, че тя е част от реформаторската програма на ПП-ДБ

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Аз лично харесвам министъра на отбраната Тодор Тагарев и мисля, че се справя много добре, каза днес във Варна Кирил Петков, съпредседател на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), предаде БТА.

По думите му с действията си през последните дни, заради които политически сили му поискаха оставката, Тагарев просто е искал по-бързо да модернизира армията. Сега ще трябва да изчака да минат изборите, обясни Петков. И допълни, че според него правителството засега се справя отлично.

Петков каза още, че Бойко Борисов и Делян Пеевски всеки ден излизат и се хвалят с някаква добра стъпка напред, но не казват, че тя е част от реформаторската програма на ПП-ДБ.

 

"Това е изцяло нашата реформаторска програма! Планът за възстановяване и устойчивост всъщност беше реформаторската програма, която ние зададохме. Когато виждаме и ГЕРБ, и ДПС да се хвалят с антикорупционния закон, който между другото ние го искахме от много време да се случва, това само ни радва", коментира Петков.

Той допълни, че на първо четене са гласувани промени в конституцията, а това според него е най-мащабният начин за реформиране на съдебната власт.

Реално през изминалата седмица подкрепихме голяма част от исканията на протестиращите, каза още Петков. Той припомни за приетата пътна карта, която няма никакви междинни години до 2038 г. за ограничаване на въглищните мощности. Петков увери, че кабинетът води непрекъснат диалог с Европейската комисия, за да може страната ни да спазва условията, но и да отговори на желанията на протестиращите и на българската енергетика като цяло.

 

Европейската комисия е уведомена за исканията на протестиращите миньори и енергетици, добави той. 

 

"Премиерът беше с Урсула Фон дер Лайен във вчерашния ден. Има диалог, който тече непрекъснато, за да спазваме условията, които те искат като едновременно с това да покрием е и желанията и на протестиращите, и на българската енергетика като цяло", обясни Петков.

 

Лидерът на ДБ Христо Иванов смята, че се прави всичко възможно за удовлетворяване на исканията на протестиращите:

"Разпадане на правителството за всички е очевидно, че е изключително опасно. То не би могло да доведе до никакви решения, а само до още по-голямо задълбочаване на кризата. Ситуацията с миньорите се дължи преди всичко на факта, че много дълго време не са се решавали тези проблеми. Тези хора всъщност нямат яснота и то от много години, защото от години няма диалог с тях. Истината е, че има и пазарни възможности, и финансови средства, с които да се решат всички проблеми. В момента виждаме по-скоро експлоатиране на страхове, тласкане на хората по пътя към дестабилизацията, отколкото отговорно поведение," обясни Иванов.

Според Христо Иванов е налично необходимото мнозинство за съдебната реформа и до 7-8 месеца можем да имаме нов главен прокурор и реформиран ВСС.

"Бих призовал политическите играчи, които се изкушават да клатят лодката, да не се увличат, защото много лесно тя ще се обърне и всички ще бъдем на дъното", заключи той.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени