Кметът на район Одесос във Варна Цветнен Цветков е отстранен от поста, не е излязъл от фирмата си

В едномесечен срок, считано от деня на полагане на клетва Цветнен Димитров Цветков не е предприел действия за заличаване на фирмата си

Цветнен Цветков
Цветнен Цветков Източник: ПП-ДБ

Един от най-големите варненски райони - централният варненски район "Одесос" остана без избрания си на последните местни избори кмет. Така там най-вероятно ще има нови избори. Избраният от ПП-ДБ кмет на район "Одесос" във Варна Цветнен Димитров Цветков е отстранен от поста си заради несъвместимост - не е излязъл от управлението на фирма.

 

Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна излезе снощи с решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на район "Одесос" Цветнен Цветков. Решението е публикувано на сайта на ОИК. За случилото се ще бъде уведомена ЦИК, на която ще бъдат представени и документите, на чието основание са прекратени пълномощията на Цветков. Решението на ОИК подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Административния съд във Варна.

 

От комисията посочват, че към сигнала за несъвместимостта на Цветков с позицията районен кмет е приложена разпечатка от Търговския регистър, че той има фирма - ЕТ "ТУКИ - Цветков - Цветнен Цветков", което изисква ОИК да извърши проверка по случая. Комисията е уведомила Цветков за постъпилите документи и му е предоставила възможност да направи писмено възражение в тридневен срок. В рамките на правомощията си ОИК е извършила проверка и е събрала доказателства.

 

В настоящия случай правната рамка за несъвместимост на действащ районен кмет е заложена в чл. 41 и чл. 42 на ЗМСМА, посочват от комисията. Те гласят, че кметовете на райони не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пьлномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Положилите клетва като кметовете на райони разполагат с едномесечен срок да предприемат необходимите стъпки за прекратяване на дейността и/или за освобождаването си от заеманата длъжност, ако при избирането си заемат такава или имат фирма. Срокът тече от полагането на клетвата. Те трябва да уведомят писмено за предприетите действия председателя на Общинския съвет и ОИК.

 

Удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър показва, че Цветков е собственик на фирма, а в едномесечния срок от полагането на клетва не е предприел действия за заличаването й. На база тази информация ОИК Варна приема за установено следното: ЕТ "ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ" е търговец и извършва търговска дейност по смисъла на ТЗ от 2010 г., като продължава горното и към момента на приемане на настоящото решение.

 

В едномесечен срок, считано от деня на полагане на клетва Цветнен Димитров Цветков не е предприел действия пред ТД на НОИ във връзка с изискване на процедурата пред Търговски регистър за бъдещо заличаване на ЕТ "ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ" с ЕИК 040039484. Такива действия не са предприети и до 29.01.2024 г. В получено на 01.02.2024 г. възражение от същия отново липсва заявление за предприети такива действия. Поради тази причина Общинската избирателна комисия във Варна прекратява предсрочно пълномощията на Цветнен Димитров Цветков като районен кмет на район Одесос, община Варна. Анулира издаденото му удостоверение за избран за районен кмет на район Одесос, община Варна в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29 октомври 2023 г. в община Варна.

 

Решението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Цветнен Цветков като кмет на район "Одесос" подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Варненския административен съд. В "Одесос" живеят над 80 хиляди варненци. След решението на ОИК и изтичането на сроковете за обжалване, предстои президентът да насрочи частични местни избори за района. Решение на ОИК-Варна се очаква и за правомощията на още един районен кмет – Николай Желязков на "Приморски".

 

Сигналът срещу него е също с дата 29 януари и е затова, че е вписан като ликвидатор на търговско дружество "Контекст Плюс" ЕООД. И Цветков, и Желязков бяха избрани за районни кметове от листата на ПП-ДБ. С тяхното остраняване предизвикателствата пред кмета на голямата варненска община Благомир Коцев ще се увеличат. От останалите трима районни кметове от общо петте - те бяха такива и в предишния мандат 2019-2023, двама са от ГЕРБ, а един е от "Алтернативата на гражданите", макар преди 4 години също да беше част от партията на бившите управляващи. Цветков, издигнат от ПП-ДБ, спечели балотажа за кмет на район "Одесос” с 47,34% срещу Биляна Раева (ГЕРБ) с 44.12 на сто. Разликата между двамата бе около 600 гласа – 8 803 срещу 8 204. С "Не подкрепям никого" гласуваха 1587 жители на района (8,54%).

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени